Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Baka od 91 godinu mora u zatvor zbog prelaska van pešačkog - | K-013 Portal

Baka od 91 godinu mora u zatvor zbog prelaska van pešačkog

Pešački prelaz

Jovanka Lisica (91) iz Zemuna dobila je izvršno rešenje da ide u zatvor na pet dana zbog neplaćene kazne od 5.000 dinara koju joj je u aprilu ove godine napisao saobraćajni policajac zbog prelaska ulice van pešačkog prelaza.

Nju je zaustavio je saobraćajac u Ulici Mihajla Pupina kad je van pešačkog prelazila da stigne na autobusku stanicu Džon Kenedi u Zemunu, kako bi autobusom 82 otišla na Bežanijsko groblje.Policajac joj je rekao da je pogrešila i dao joj "neki papirić", ali baka Jovanka nije shvatila da joj je napisao kaznu i pošto mu se izvinila, na taj slučaj je potpuno zaboravila, sve do pre nedelju dana, kada joj je poštar doneo plavi koverat i naglasio joj: "Dobro to pročitaj". U koverti je bilo rešenje Prekršajnog suda, ali baka nije znala šta ono znači, niti je imala koga da pita pošto živi sama.

"Kad sam se vratio sa odmora, rekla mi je: 'Sine, dobila sam nešto, protumači mi to'. To je bilo rešenje Prekršajnog suda o preimenovanju novčane kazne od 5.000 dinara u kaznu zatvora od pet dana. Problem je što je rok za prigovor od tri dana u međuvremenu istekao, tako da nam sad ne preostaje ništa drugo nego da baku ispratimo u zatvor", kaže Miloš Milićević, prvi komšija bake Jovanke i upravnik zgrade u kojoj ona živi.

Otkako je saznala da mora u zatvor, baka Jovanka ne spava, a u noći između utorka i srede zbog visokog pritiska morala je da zove Hitnu pomoć."Htela sam da pređem prečicom, lakše mi je nego da idem okolo na raskrsnicu. Meni je svaki korak težak, a na ulici nije bilo vozila. Pre mene je na istom mestu prošlo 20 ljudi, a policajac je mene zaustavio i tražio mi dokumenta. Rekao mi je da sam pogrešila i da moram da platim kaznu. Dok je nešto pisao, jedna devojka je iza mojih leđa pokušala da pređe i on joj je samo kroz zube dobacio: 'Pešački'. Dao mi je neki papirić, ali sam pomislila da mi je oprostio jer nije moguće da napiše kaznu ženi od 91 godinu, a da mlađu pusti da prođe", priča baka Jovanka za Kurir.

Baka Jovanki je novčana kazna preinačena u kaznu zatvora zato što nije platila kaznu."Imala je rok od osam dana da plati 2.500 dinara umesto 5.000 dinara. Pošto to nije učinila, novčana kazna joj je preinačena u zatvorsku od pet dana. Nije poenta u tome da država nju tera u zatvor već da plati kaznu i čim je plati, neće morati da ide u zatvor. U slučaju da ne plati kaznu, dobiće poziv za zatvor, a ako se ne odazove, doći će policijska patrola da je sprovede u zatvor", objašnjavaju u Prekršajnom sudu.

(Kurir)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.