Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Biciklisti organizuju protestnu vožnju zbog ukidanja biciklističke staze u Beogradu - | K-013 Portal

Biciklisti organizuju protestnu vožnju zbog ukidanja biciklističke staze u Beogradu

beograd, protest, biciklisti, biciklisticka staza

Udruženje „Ulice za bicikliste“ najavilo je protestnu vožnju bicikala za subotu, 29. januar, zbog ukidanja biciklističke staze u Uzun Mirkovoj ulici u centru Beograda.

Biciklisti će se okupiti na Trgu Nikole Pašića u 14.30 i odatle će krenuti u protestnu vožnju do Studentskog trga.

U saopštenju se navodi da je biciklistička staza u Uzun Mirkovoj ulici ukinuta kako bi se zadržala parking mesta ispred luksuznog hotela „Skver najn“ i Jugoslovenske kinoteke.

„I ovaj put se pokazuje da je Beograd automobilski orijentisan grad, iako u svakom obraćanju gradonačelnika i njegovih zamenika možemo čuti hvalospeve o tome kako Beograd ‘menja hijerarhiju u saobraćaju, i na prvo mesto stavlja pešake, bicikliste i javni prevoz, pa tek onda privatne automobile'“, piše u saopštenju.

Udruženje je dodalo da je Beograd usvojio plan održive urbane mobilnosti, ali da je on ostao „mrtvo slovo na papiru“ i da ga se niko ne pridržava.

„Ostaje samo nada da će izbori doneti neke nove političke opcije, koje će imati dovoljno političke hrabrosti da se sa problemom uhvate u koštac na pravi način, nuđenjem alternativa, poboljšanjem javnog prevoza i boljih uslova za vožnju bicikla i ostalih mikrobilnih opcija, ali i merama destimulacije vožnje privatnih automobila“, ističe se u saopštenju.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.