Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website BIRODI o izboru direktora Agencije za sprečavanje korupcije - | K-013 Portal

BIRODI o izboru direktora Agencije za sprečavanje korupcije

birodi, agencija za sprecavanje korupcije

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) predlaže da Pravosudna akademija i Agencija za sprečavanje korupcije pozovu sve pravnike koji ispunjavaju uslove, a imaju interes da doprinesu da se Srbija izbori sa korupcijom da se prijave na konkurs za izbor novog direktora Agencije.

U saopštenju za medije BIRODI navodi da su u nekim ranijim situacijama direktori bili "izabrani ispod radara", te da je neophodno pripremiti kampanju u kojoj bi se kandidatima pružili argumenti da je konkurs čist, tj. da se unapred ne zna ko će biti novi direktor.

"Zato je bitno da se jasno i glasno predstavi proces kandidovanja, odnosno predselekcije kandidata, koji se po prvi put sprovodi na osnovu predseketivnog konkursa i izborom u Narodnoj Skupštini Srbije", navodi BIRODI.

Ovo zakonsko rešenje definisano članom 13 Zakona o sprečavanju korupcije, ukazuje BIRODI, dovodi u pitanje poštovanje člana 40 stav 2 Zakona o sprečavanju korupcije, jer će poslanici birati direktora Agencije za sprečavanje korupcije koji će odlučivati u prvom stepenu o povredi prava, čime on može biti u zavisnom odnosu spram poslanika.

U istiom zakonskom položaju mogu bili i članovi Veća, koji se biraju na isti način po članu 24 Zakona o sprečavanju korupcije, kažu u Birou za društvena istraživanja, te poručuju da je od velike važnosti da novi direktor Agencije ima građanski i profesionalni integritet, koji će, kako navode, "nadvladati ovaj rizik od zarobljavanja direktora od strane narodnih poslanika".



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.