Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website BRUKA I SRAMOTA: Prekršajna prijava protiv "Vremena" zbog naslovnih strana tabloida - | K-013 Portal

BRUKA I SRAMOTA: Prekršajna prijava protiv "Vremena" zbog naslovnih strana tabloida

BRUKA: Prekršajna prijava protiv "Vremena" zbog naslovnih strana tabloida

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije je danas saopštilo da će podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv nedeljnika "Vreme" zbog toga što je u članku pod naslovom "Zlo vreba s kioska", objavljenom 16. januara, postupio protivno Zakonu o javnom informisanju i medijima.

"Prenošenjem naslovnih strana tabloida protiv kojih je već podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, magazin 'Vreme' iznetom informacijom povredio je pravo ili interes maloletnika odnosno prekršio zakonske odredbe kojima je propisano da se maloletnik ne sme učiniti prepoznatljivim u informaciji koja može da povredi njegovo pravo ili interes", navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo je najavilo da će reagovati svaki put kada dodje do kršenja medijskih zakona i kada postoji opasnost ugrožavanja bezbednosti i ličnog integriteta maloletnika.

Vreme: Prekršajna prijava je licemerni pokušaj Ministarstva da se Vreme izjednači s tabloidima

Nedeljnik Vreme ocenio je danas da najava prekršajne prijave Ministarstva kulture i informisanja ima za cilj "daljnji pritisak" na nezavisne medije i "kontrolu štete" koju su režimski tabloidi napravili "prozirnim i licemernim pokušajem njihovog izjednačavanja sa 'Vremenom'".

U saopštenju tog nedeljnika naveli su da očekuju povlačenje prekršajne prijave Ministarstva.

Iz Vremena su naveli da "ne mogu da veruju" da će Ministarstvo kulture i informisanja podneti prekršajnu prijavu protiv nedeljnika zbog redakcijske opreme teksta "Zlo vreba sa kioska" objavljenog u novom broju, gde se "izričito i argumentovano osudjuje medijsko lešinarstvo režimskih tabloida".

Kako se navodi u saopštenju Vremena, fotografije naslovnih strana tih novina u tekstu su objavili kao "dokaz beščašća tabloida".

Vreme navodi i da Ministarstvo kulture i informisanja koje je "sa zakašnjenjem i tek pod pritiskom javnosti reagovalo na brutalno kršenje svih prava ili interesa maloletnih lica u režimskim tabloidima", sada "promptno najavljuje prekršajnu prijavu protiv Vremena".

"Potpuno je neshvatljivo kako smo mi to mogli da povredimo prava ili interese maloletnih lica nakon što su ih, ničim ometani, tabloidi kršili svakog dana na svim kioscima u Srbiji? Ogromna i nepopravljiva šteta je učinjena, a Vreme je samo belodano dokumentovalo dubinu zla ovog medijskog ponora", piše Vreme.

(Beta, foto N1)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.