Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website CarGO: Oduzimanjem kombija za lica sa invaliditetom oduzima se nada - | K-013 Portal

CarGO: Oduzimanjem kombija za lica sa invaliditetom oduzima se nada

CarGO: Oduzimanjem kombija za lica sa invaliditetom oduzima se nada

Predsednik Udruženja građana „CarGo“, Aleksandar Vučić, izjavio je da među osobama sa invaliditetom vlada velika zabrinutost zbog pretnji gašenja „CarGo“-a i oduzimanja kombija za osobe sa invaliditetom od strane gradskih organa, a po urgenciji predstavnika pojedinih taksi udruženja.

„Razumem strah ovih nedužnih ljudi. Mislili su da im je jedan problem rešen, a sada neko želi da im oduzme jedno olakšanje u životu. Osobe sa invaliditetom, osim ‘CarGo’ kombija, nemaju nijednu bezbednu i efikasnu alternativnu. Zbog toga, svaki oduzeti ‘CarGo’ predstavlja i oduzeto pravo na jednakost“, rekao je Vučić.

Kako se navodi u saopštenju tog udruženja, on je poručio osobama sa invaliditetom i članovima udruženja da će „CarGo“ nezadovoljstvo probati da kanališe kroz institucije, a da za sada nema potrebe za organizovanjem protesta protiv taksi kartela u Beogradu.

„Lično sam zahvalan, ali i zabrinut zbog hiljada poruka i zahteva osoba sa invaliditetom da organizuju protest nezadovoljstva u Beogradu. Međutim, verujem da će institucije i donosioci odluka uraditi svoj deo posla. U Srbiji živi više od 700.000 osoba sa nekim oblikom invaliditeta i prosto je neverovatno da neko ovim ljudima želi da oduzme nešto što im toliko znači“, dodao je Vučić.

On se zahvalio i Evropskoj uniji na podršci i dodao da „CarGo“ nastavlja da borbu za građane vodi kroz institucije, te da spremaju različite pravne inicijative i krivične prijave, poput one koju su podneli u sredu protiv organizatora protesta taksista zbog zloupotrebe prava na štrajk.

„Pre nego što institucije reaguju, zamolili bismo taksiste u Beogradu da prestanu da pljuju po kombijima za osobe sa invaliditetom. Da li to rade iz obesti ili po nalogu, ne znamo, ali molimo ih da prestanu. Prestanite i da izigravate paradržavu i nasilno skidate tablice sa ‘CarGo’ kombija. Dokazi za ovakvo vandalsko ponašanje naći će se pred institucijama, a svakome ko ovakve i slične postupke planira ili realizuje, neka je na čast“, poručio je Vučić.

Najavio je takođe da će se u petak susresti i sa Nacionalnom organizacijom za retke bolesti Srbije, krovnom organizacijom 24 udruženja građana, kako bi saslušali njihove potrebe, smirili tenzije i u narednom periodu sproveli planirane zajedničke aktivnosti.

„Sve mogu da razumem, ali da nekome smetaju kombiji za osobe sa invaliditetom, to zaista ne mogu. Srbiji su potrebni uslovi za osobe sa invaliditetom koji postoje na Zapadu, a ‘CarGo’ se trudi da Srbiju približi Evropi. U tome uspevamo. Nema nepremostive prepreke za nas, a sve dok je ‘CarGo’-a neće biti prepreka ni za osobe sa invaliditetom“, naveo je Vučić.

Predsednik udruženja „CarGo“ je istakao da je njihov cilj da grade gradove budućnosti u modernoj Srbiji, a da osobe sa invaliditetom ne smeju biti u senci, već u vrhu prioriteta svih udruženja, kompanija, ali i države.

„Oduzimanje CarGo vozila značilo bi oduzimanje prava na slobodu i kretanje, a oduzimanjem kombija za osobe sa invaliditetom oduzima se i nada“, zaključio je Vučić, navodi se u saopštenju.

(Tanjug / Foto : Beta/Miljana Veselinovic)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.