Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Civilne organizacije: Vlada da naloži organima da uklone mural Ratka Mladića, tužilaštvo da reaguje - | K-013 Portal

Civilne organizacije: Vlada da naloži organima da uklone mural Ratka Mladića, tužilaštvo da reaguje

mural ratku mladicu, civilne organizacije

Organizacije civilnog društva u Srbiji zatražile su danas da Vlada Srbije naloži nadležnim gradskim organima preduzimanje radnji u svrhu uklanjanja murala Ratku Mladiću.

Takođe, traže da Ministarstvo unutrašnjih poslova prekine praksu zabrane javnih okupljanja usled svoje navodne nespremnosti da bezbednosno kontroliše kontraskupove.

U zajedničkom saopštenju koje je potpisalo 70 organizacija, zahteva se i da MUP prestane da podnosi prekršajne prijave protiv aktivista koji koriste svoja Ustavom zagarantovana prava na slobodu izražavanja i okupljanja, kao i da preispita ponašanje policajaca u civilu prilikom hapšenja aktivistkinja.

"Da se Vlada Srbije jasno odredi prema pretnjama koje aktivisti i aktivistkinje dobijaju povodom podrške uklanjanju murala Ratku Mladiću, uključujući i pretnje aktivistima na samom skupu, na koje prisutni službenici policije nisu reagovali, kao i da tužilaštvo na njih reaguje u što kraćem roku", tražile su organizacije civilnog društva.



Oni su naveli da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u svojim javnim nastupima targetirao organizacije civilnog društva, kao i aktiviste i aktivistkinje, etiketirajući ih kao osobe koje žele da naštete Srbiji - nazivajući ih "bezobzirnim prema svojoj zemlji" i optužujući ih da "govore sve najgore o sopstvenom narodu".

Organizacije ocenjuju da je pretnjama i uvredama upućenim protivnicima murala doprinela retorika koja potiče od "samog vrha vlasti".

One su navele da vladi žele da skrenu pažnju da zabrana skupa u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava, najavljenog za utorak 9. novembar, u okviru kog je planirano uklanjanje murala Ratku Mladiću, zbog navodne opasnosti po bezbednost ljudi i imovine, predstavlja kršenje Ustavom zagarantovanog ljudskog prava na slobodu okupljanja.

"Najavljeni skup je uredno prijavljen, i planiran u koordinaciji sa stambenom zajednicom, a na osnovu rešenja o uklanjanju koje je izdala Komunalna inspekcija GO Vračar", navode u saopštenju organizacija civilnog društva.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Najnovije: Na portalu

BIG PA Zaplesimo Zajedno 460x600

viber slika 2024 04 10 17 36 01 321

 grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city