Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Danas je Blaga Marija, zaštitnica svih žena - | K-013 Portal

Danas je Blaga Marija, zaštitnica svih žena

Sveta Marija

Blaga Marija je, po narodnom verovanju, sestra Gromovnika Ilije (svetog Ilije). Veoma je poštovana u Srba, posebno među ženama. Iako nije crveno slovo, poštuje se kao Ognjena Marija i Sveta Petka.

Ovaj dan je ustvari spomen na Mariju Magdalenu. Ona je bila rodom iz gorskih predela Sirije, oko grada Magdale, zbog čega je i dobila ime Magdalena.

U svojoj mladosti je bila grešnica ali ju je Isus izbavio od grehova. Kasnije je postala njegova učenica, pratila ga je i slušala njegove propovedi. Nakon Hristovog vaskrsenja, ona postaje propovednica, putuje i u Rim da caru Tiberiju crvenim jajetom objasni Hristovo vaskrsenje. Tom prilikom, ona je pred carem optužila prokuratora Pontija Pilata, koji nije hteo da zaštiti Isusa, nego mu je nevinom izrekao smrtnu kaznu. Kasnije je Pilat lišen svog visokog dostojanstva i prognan je u zapadnu Evropu, gdje je i skončao. 

Inače, Marija Magdalena se u Žitijima svetih pominje kao "mironosica ravnoapostolska". Zajedno sa Presvetom Bogorodicom tugovala je pod raspetim Hristom na Golgoti i tri puta je posetila njegov grob.

Iz Rima je Marija Magdalena otišla u Efes, kod apostola Jovana Bogoslova i tu je nakon nekog vremena umrla.

Praznik posvećen Blagoj Mariji je i slava Eparhije budimljansko-nikšićke i mnogih drugih pravoslavnih institucija.

Iako spada u nepokretne praznike i iako nema "crveno slovo" u crkvenom kalendaru, na Blaženu Mariju se, kao ni na Ognjenu Mariju i Svetu Petku ništa ne radi u kući niti u polju.

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.