Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Danas je Prvi maj - Međunarodni praznik rada - | K-013 Portal

Danas je Prvi maj - Međunarodni praznik rada

Prvi maj praznik rada

Međunarodni praznik rada Prvi maj biće obeležen danas širom sveta i u Srbiji, u znak sećanja na događaje iz 1886. godine kada su desetine hiljada radnika u Čikagu stupile u štrajk, zahtevajući osmočasovno radno vreme.

Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost" i ove godine će Medjunarodni praznik rada obeležiti protestom u centru Beograda, ovog puta pod parolom "Veće plate - za opstanak i ostanak".

"Dve reprezentativne sindikalne centrale hoće da se i sa ovog mesta, čuje naš glas za bolji i pravičniji svet, za odbranu prava radnika, za veće plate, za više radnih mesta, za ostanak i perspektivu mladih...", ističu iz sindikata.

Skup ta dva sindikata počeće u 12 časova na Trgu Nikole Pašića, odakle će biti organizovana šetnja do spomenika Dimitriju Tucoviću na Slaviji.

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" neće učestvovati u Prvomajskom protestu, a na protestu neće biti ni predstavnika Vojnog sindikata Srbije koji su naveli to nije protest radnika, već "performans prodatih i ucenjih sindikalista i njihovih sponzora".

U Srbiji se 1. maj obeležava i tradicionalnim prvomajskim urancima kada veliki broj ljudi rano ujutru odlazi u prirodu, na druženje i roštilj.

Generalni štrajk u Čikagu počeo je 1. maja, dva dana kasnije došlo je do sukoba, a 4. maja su organizovane masovne radničke demonstracije na trgu Hejmarket. Zbog aktiviranja bombe koja je usmrtila sedam policajaca i najmanje četiri radnika i ranila desetine, sedam sindikalnih aktivista osudjeno je na smrt.

U znak sećanja na tu borbu za prava radnika, Kongres Druge internacionale pozvao je 1889. godine na održavanje demonstracija i štrajkova 1. maja svake godine, a skupove uglavnom organizuju sindikati i levičarski pokreti.

(Beta, Foto: N1)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.