Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Danas su letnje zadušnice - | K-013 Portal

Danas su letnje zadušnice

danas su letnje zadušnice

Danas su Letnje (duhovske) zadušnice, koje padaju u subotu pred Duhove (Silazak Svetog Duha). Glavni običaj je da se na današnji dan ode na groblje, ali i da se prosjacima daje milostinja.

Ovaj dan posvećen je umrlim precima i, prema tradiciji, vernici posećuju grobove, prislužuju sveće i služe pomene. Upućuju molitve Bogu za milost prema upokojenima i oprost grehova koje su počinili za života.

Grobovi se na taj dan prelivaju vinom, počiste i urede, donesi se cveće i zapale sveće. Prema narodno verovanju, sveća upaljena na zadušnice više vredi od svih drugih koje se pale za dušu pokojnika tokom godine. Na zadušnice se ne samo ukazivuje poštovanje našim precima već i kroz velikodušnost i milostinju prema sirotinji i onima kojima je to potrebno.

Zadušnice se uvek obeležavaju u subotu i tim povodom se organizuju i bogosluženja posvećena upokojenima, jer je Isus Hristos, dan uoči Vaskrsenja, koje se uvek slavi u nedelju, proveo u grobu.

Običaj je u narodu da se o zadušnicama, kao i o parastosima, iznose mnoga jela. Verovanje je da ta iznesena jela treba da se razdele sirotinji i uopšte svima koji se tu zateknu, za pokoj duše umrloga.

Obično se iznosi pogača, žito, vino, kao i druga jela.

Osim letnjih, u kalendaru Srpske pravoslavne crkve postoje još zimske ili Mitrovske, zatim prolećne, koje padaju sedmicu pre početka Velikog ili Časnog posta, i Miholjske ili jesenje zadušnice.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Najnovije: Na portalu

Big PA Ukus Fest 03 460x600 

grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city