Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Danas su Sveti Vrači – dan za molitvu za ozdravljenje - | K-013 Portal

Danas su Sveti Vrači – dan za molitvu za ozdravljenje

sveti vrači

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave dan Svetih vrača Kozme i Damjana – svetitelja i nebeskih lekara koji su besplatno isceljivali bolesne. Praznik se posebno obeležava u zdravstvenim ustanovama, jer Svete Vrače lekari slave kao zaštitnike svoje profesije.

Sveti Kozma i Damjan bili su lekari, po hrišćanskom učenju čudotvorci. Rođena braća, rodom iz Male Azije, po smrti oca, kao deca su kršteni i u hrišćanskom duhu vaspitani.

Dobili su veliku blagodat od Boga da leče ljude i životinje od svake bolesti i muke i to obično polaganjem ruku.

Za svoj trud nisu tražili nikakvu nagradu, samo su zahtevali od bolesnika da veruju u Isusa Hrista, pa ih narod nazva besrebrenicima.

Čak su nasleđeno veliko imanje razdali siromašnima. Umrli su pobožno i u miru. Sahranjeni su zajedno u mestu Feremanu, te ostadoše čudotvorci i posle smrti.

Narod je nastavio da ih priziva u bolesti i nevolji i do danas.

Po narodnom verovanju, ovaj dan posebno je dobar za molitvu za ozdravljenje. Oni koji su ozdravili uz pomoć besrebrenika, proslavljaju ih kao zavetinu.

Svete Vrače mnogobrojne zdravstvene ustanove i lekari slave kao zaštitnike svoje profesije, Lekarska komora i kao slavu.

Sveti Vrači slave se i 14. jula. Posvećeni su istoimenim besrebrenicima rođenim u starom Rimu.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.