Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Direktorka Instituta za kriminološka istraživanja: Mediji mogu da pomognu ne jureći senzacije - | K-013 Portal

Direktorka Instituta za kriminološka istraživanja: Mediji mogu da pomognu ne jureći senzacije

ivana stevanovic, mediji, senzacije

Direktorka beogradskog Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja Ivana Stevanović apelovala je danas na medije da o tragedijama koje su pre tri nedelje zadesile pre svega porodice žrtava, ali i društvo u celini daju blagovremene i tačne informacije koje dalje neće stigmatizovati žrtve.

Stevanović je za agenciju Beta kazala da mediji mogu da pomognu u toj situaciji na jedan veoma značajan način – da ne jure senzaciju.

„Na žalost, naročito u štampanim medijima pojavljuju se vesti za koje ne znam kako su tamo dospele, a odnose se pre svega lekarske kartone, na činjenice da li neko pokazuje empatiju ili ne, da li mu neko nosi odeću ili ne. To su stvari koje se ne tiču medija ni javnosti“, izjavila je Stevanović u Nišu.

Prema njenim rečima, neko je iz zdravstvenih ustanova dao te informacije i za to mora da odgovara ili su mediji preneli netačne informacije i za to treba da odgovaraju.

„Takve stvari doprinose samo senzacionalizmu i širenju lažnih vesti, a ovde nema mesta senzacionalizmu“, istakla je Stevanović.

Ona je kazala da mediji moraju da dobijaju prave inforamcije i informišu javnost, ali da u oblasti zaštite maloletnika postoji nešto što se zove pravo na privatnost, kako maloletnih počinilaca, a posebno maloletnih žrtava.

„Deca koje više nema i njihove porodice imaju pravo na dostojanstvo. Porodice neće nikada zaboraviti i bol nikada neće prestati, ali moramo im dati vremena da dostojanstveno isprate svoju decu“, kazala je Stevanović.

Ocenila je da je sada jako važan trenutak da sistem bude ojačan, pogotovo u oblasti maloletničkog pravosuđa.

„Očekujemo vrlo skoro donošenje novog zakona u toj oblasti. To je bilo planirano i možda će nas ovi događaji uputiti u određenom pravcu. Insistiram na tome da u ovoj oblasti postoje standardi i naravno da primenjujemo te zakone“, rekla je Stevanović.

Zakoni se, dodala je, uvek mogu unaprediti, politike i prakse se takođe uvek mogu unaprediti, ali najbitnije je da oni budu primenjeni.

„Naša boljka je uvek bila da donesemo neke zakona, pa ih onda ne primenjujemo“, izjavila je Stevanović.

Prema njenim rečima, u ovom trenutku potrebno je ojačati društveni sistem uključivanjem novih stručnjaka, a pre svega je važno uključivanje novih stručnjaka u sistem socijalne zaštite i psihološko-pedagoške službe u školama.

„Te psihološko-pedagoške službe ne smeju da budu posmatrane kao neke kaznene ekspedicije. Zajedno sa učiteljiima i nastavnicima treba da daju podršku učenicima i treba da postavljaju granice. Deca moraju da znaju šta su granice i šta je dozvoljeno, odnosno nezdozvoljeno“, istakla je Stevanović.

Ona je podsetila da je ovih dana počela sa radom platforma Vlade Srbije pod nazivom „Čuvam te“ posredstvom koje deca mogu da prijave svaki oblik nasilja.

Stevanović jedan je od predavača na obuci pod nazivom „Unapređenje kompetencija kriminalističke policije u oblasti prevencije i suzbijanja maloletničkog kriminala“, organizovanoj u okviru projekta „Osnaživanje predstavnika mladih i policije u oblasti prevencije maloletničkog kriinala“.

Projekat realizuju Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Ministarstvo unutrašnjih poslova.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.