Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Drastičan pad podrške ulasku Srbije u Evropsku uniju - | K-013 Portal

Drastičan pad podrške ulasku Srbije u Evropsku uniju

ulazak u evropsku uniju, srbija, podrska

Broj građana koji bi na eventualnom referendumu glasali protiv pristupanja Evropskoj uniji veći je od broja onih koji bi to podržali, pokazuje najnovije istraživanje agencije Ipsos.

Takav rezultat dobijen je prvi put u poslednjih dvadesetak godina, koliko se prate trendovi podrške evropskim integracijama Srbije.



Prema rezultatima tog ispitivanja javnog mnjenja, 44 odsto građana sada je protiv članstva Srbije u EU, dok je 35 odsto za. Jedna petina, odnosno 21 odsto, ne zna ili ne želi da se izjasni.

Prema istraživanjima koja stoje na sajtu Ministarstva za evropske integracije, broj građana koji je za pristupanje Evropskoj uniji iz godine u godinu je u laganom padu i tokom poslednje decenije uglavnom se vrti oko 50 odsto, piše Euronews Srbija.

Urednik portala European western Balkans Nemanja Todorović Štiplija navodi da je procenat od 35 odsto pordrške nizak i da je to, kada se uporedi sa istraživanjima u poslednjih godinu dana, drastičan pad.

Dodaje da nije samo EU krivac za pad podrške i da postoje pritisci koji se tiču agresije Rusije na Ukrajinu i uvođenja restriktivnih mera, ali da se iz analiza svih prethodnih istraživanja može videti da stavovi političkih elita najčešće utiču na ishod istraživanja javnog mnjenja.

On smatra da postoji razlog ili politički narativ zbog kojeg je istraživanje prikazano na takav način.

"Kao što ste primetili u poslednjih nekoliko godina, vlast u ovoj zemlji funkcioniše na način da stavove istraživanja javnog mnjenja koristi u svoje svrhe. Ja sam mišljenja da je ovo istraživanje, baš ovakvo kakvo jeste, plasirano iz razloga potencijalne odluke Vlade Srbije o uvođenju sankcija Rusiji", rekao je Nemanja Todorović Štiplija.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.