Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Draža Petrović: Da nismo objavili Koraksovu karikaturu, pristali bismo da nam državni vrh uređuje novine - | K-013 Portal

Draža Petrović: Da nismo objavili Koraksovu karikaturu, pristali bismo da nam državni vrh uređuje novine

Draža Petrović: Da nismo objavili Koraksovu karikaturu, pristali bismo da nam državni vrh uređuje novine

Pored svih problema koji postoje u Srbiji, glavna tema krajem prošle nedelje bile su dve naslovne strane novina – NIN-ova sa fotografijom Vučića i snajpera uperenog ka njemu, koja je odlukom izdavača ekspresno skinuta, te naslovnica lista Danas sa karikaturom Predraga Koraksića Koraksa, kojom se pokazuje reakcija državnog vrha na potez uredništva NIN-a.

Kao i u slučaju NIN-a, Danas je bio meta napada tokom vikenda zbog naslovne strane. Predstavnici vlasti i njihovi analitičari otišli su toliko daleko da su novinare i urednike nazivali monstrumima, a optuživali su ih i da prizivaju smrt predsednika.

Bura zbog naslovnih strana NIN-a i lista Danas imala je tri naleta. Prvi je bio kada je NIN u sredu objavio naslovnicu izdanja koje će biti objavljeno narednog dana, a na kojoj su iskoristili fotografiju iz Tanjugovog servisa kako bi aferu „Krušik“ ilustrovali slikom na kojoj se nalazi oružje i predsednik države Aleksandar Vučić. Predstavnici vlasti reagovali su veoma brzo, društvene mreže su se usijale, a tačka topljenja pred pritiskom članova vladajuće stranke i koalicionih partnera dogodila se kod izdavača NIN-a – kompanije Ringier Axel Springer.

Izdavač je odlučio da je fotografija na kojoj se predsednik nalazi na nišanu snajpera neprimerena u zemlji u kojoj je ne tako davno ubijen premijer i to je izazvalo drugi talas reakcija zbog jedne naslovne strane. Jedni su branili taj potez, drugi su ukazivali na to da se radi o klasičnom primeru cenzurisanja medija.

Novi talas je zapljusnuo javnost u petak uveče kada je Danas objavio naslovnicu svog vikend izdanja, na kojoj se našla Koraksova karikatura sa Vučićem i snajperom u glavnim ulogama. Ovog puta Vučić je na svojim grudima nosio i pokazivao metu, čime se Koraks još jednom provokativno i s velikom dozom ironijе osvrnuo na čitavu histeriju koja se stvorila zbog naslovne strane novina.

Bio je to, međutim, novi povod za napad na novinare.

Glavni urednik lista Danas Dragoljub Draža Petrović za Cenzolovku kaže da je vlast, stvarajući afere oko naslovnih strana NIN-a i Danasa, u stvari samo želela da predsednika Vučića prikaže kao žrtvu i da ga po svaku cenu uporedi sa ubijenim premijerom Zoranom Đinđićem.

„To je samo po sebi jedna opasna ironija, zato što je upravo Vučić bio pripadnik one stranke koja je najavljivala ubistvo Đinđića, s obzirom na to da je Tomislav Nikolić pred ubistvo Đinđića govorio kako je i ‘Tito pred smrt imao problema sa nogom’. Posle toga su radikali na neki način i likovali nad ubistvom premijera. Sada oni žele da od Vučića naprave Đinđića i da iskonstruišu to da njega neko od nas, a mislim na urednike i novinare NIN-a i Danasa, želi da ubije, što je totalna glupost, jer nikad tako nešto ne bi normalnim ljudima palo na pamet.

Međutim, to je nastavak onih konstrukcija o atentatima na Vučića. Mogao bi da se napravi čitav jedan sajam raznih ‘pokušaja atentata’ na Vučića, koje je vlast tako predstavljala. Imali smo slučaj Jajinci, kada je pronađeno oružje blizu predsednikove kuće, pa se ispostavilo da od te priče nema ništa, Vučićev dolazak u emisiju ‘Upitnik’ prikazan je kao pokušaj atentata, imali smo pokušaj državnog udara koji je trajao dva dana, doduše – samo na Pinku. Stalno održavaju tenziju kako bi prikazali da neko navodno želi da dođe glave predsedniku, što naravno niko normalan ne želi.“

Ceo intervju sa Dragoljubom Dražom Petrovićem pročitajte OVDE.

(Foto: Perica Gunjić)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.