Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Državna matura od 2022, uslov za fakultet umesto prijemnog - | K-013 Portal

Državna matura od 2022, uslov za fakultet umesto prijemnog

Državna matura od 2022, uslov za fakultet umesto prijemnog

Prva državna ili velika matura za gimnazije i srednje stručne škole održaće se u junu 2022. i fakulteti će je priznati za upis, umesto prijemnog ispita, konačna je odluka Ministarstva prosvete.

Kako je potvrđeno "Novostima" u Ministarstvu, polaganje mature, koja je bila predviđena za školsku 2020/21, pomereno je za godinu dana kako bi sve pripreme bile uspešno urađene.

List podseća da su se dekani pojedinih državnih fakulteta ranije protivili da matura bude jedini test znanja, odnosno jedini uslov za upis na fakultete, jer su smatrali da to nije pouzdan način provere i da je potrebno uvesti još neki oblik kontrole znanja.U Ministarstvu su, međutim, protiv toga, jer smatraju da je za decu stresno da u kratkom roku imaju dva teška ispita i predlažu da profesori fakulteta budu uključeni u izradu maturskih zadataka.

"Pored sertifikacionog karaktera, to jest dobijanja potvrde o završetku srednjeg obrazovanja, državna matura će imati i kvalifikacioni karakter za sve učenike koji žele da nastave školovanje", kažu za "Novosti" u Ministarstvu.

Navode da će se fakulteti unapred opredeliti za nivo određenih predmeta, obaveznih ili izbornih, a nekima, kao što su umetnički, biće ostavljena mogućnost da vrše dodatne provere veština i znanja."Novosti" navode i da je u Ministarstvu rečeno da će srednjoškolci imati više probnih ispita, odnosno dva pilot-projekta, u maju ove i maju sledeće godine, a probni ispit biće sproveden i u martu ili aprilu 2022.

Prema ranijim najavama, test na državnoj maturi imaće 40 zadataka, od toga će 10 biti sa osnovnog nivoa, 20 sa srednjeg i 10 sa naprednog nivoa, a ispit će trajati četiri sata i održaće se istovremeno.

(Novosti)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.