Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Dva privatna fakulteta i 26 studijskih programa izgubili akreditacije - | K-013 Portal

Dva privatna fakulteta i 26 studijskih programa izgubili akreditacije

privatni fakulteti, akreditacije

Svi državni fakulteti i studijski programi na njima su akreditovani, dok su u prethodne dve godine čak dva privatna fakulteta i 26 studijsiih profila na njima izgubili akreditacije.

Ovo za Politiku kaže prof. dr Ana Šijački, v.d. direktora Nacionalnog akreditacionog tela (NAT).

Zato savetuje potencijalne brucoše da pre prijavljivanja za septembarski prijemni ispit prvo utvrde da li visokoškolske ustanove na kojima konkurišu imaju akreditaciju, što mogu učiniti u Vodiču za studente na sajtu NAT-a.

To bi trebalo da učine i oni koji nastavljaju studije, jer je od 26 studijskih programa koji su izgubili akreditaciju, čak 11 na master studijama. Ako završe neakreditovani fakultet ili studijski program, diploma im neće važiti.
 
Ipak, to se ne odnosi na one koji su započeli studiranje na akreditovanoj ustanovi koja je izgubila akreditaciju za neki od studijskih programa. 
 
Dr Šijački nije želela da otkrije koja su to dva privatna fakulteta koja su izgubila akreditaciju, jer su žalbeni postupci u toku.
 
Kako se navodi u tekstu Politike, jedan od najčešćih razloga za nedobijanje akreditacije je to što fakultet nema dovoljan broj nastavnika, odnosno oni koje prikazuje već su angažovani u drugoj ustanovi, pa se ne mogu voditi kao predavači tog fakulteta. 


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS