Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ekološki front: Most na Dunavu Trojanski konj - | K-013 Portal

Ekološki front: Most na Dunavu Trojanski konj

ekoloski front, most na dunavu, novi sad

Ekološki front Novog Sada istakao je u današnjem saopštenju da je izgradnja četvrtog mosta preko Dunava u Novom Sadu „trojanski konj“ koji dovodi do kompletne urbanizacije levog priobalja Dunava u Novom Sadu i obuhvata Kameničku adu, Dunavac, Šodroš i Ribarsko ostrvo.

U današnjem saopštenju aktivisti su pitali na koji način nadležni žele da počnu izgradnju mosta bez gradjevinske dozvole i arhitektonskog projekta za most, „bez zakonski obavezujuće Strateške procene uticaja na životnu sredinu za izgradnju mosta, a sve uz „tajni ugovor sa kompanijom China Road and Bridge Corporation i nepoznatu cenu“.

„Privremena gradjevinska dozvola kojom se hvale, odnosi se samo na pomoćne mostove i ostale radove vezane za njih, dok sam ‘projekat mosta’ i dalje ne postoji, nije predstavljen javnosti i ne postoji gradjevinska dozvola. Na osnovu čega onda rade pripremne radove i mostove kada ne znaju ni kako će izgledati trajni most?“, pitaju aktivisti.

Oni su podsetili i da se da sve radove „ne plaća gradonačelnik iz svog džepa, već gradjani na osnovu svog poreza i zaduživanja“, zbog čega imaju prava i da postavljaju pitanja.

„Ne treba zaboraviti da se nizvodno od grada već gradi jedan most, prava obilaznica, što samo uveličava cenu zaduživanja“, podseća Ekološki front.

Ekološki front pita i da li je kompanija „Milenijum tim“ imala uslove zaštite prirode od Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, i zašto druge nadležne inspekcije izbegavaju da izadju na teren i obrate se javnosti.

Zbog svega toga Ekološki front Novi Sad pozvao je institucije da „spreče dalji haos i da se rešavanje ovog problem prenese na neku radnu grupu“ gde bi nadležne institucije i zainteresovana javnost mogli razumno da dodju do kompromisa.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS