Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Genetičar Miodrag Stojković: Država dnevno u materijal za istraživače i naučnike ulaže burek i jogurt - | K-013 Portal

Genetičar Miodrag Stojković: Država dnevno u materijal za istraživače i naučnike ulaže burek i jogurt

Genetičar Miodrag Stojković: Država dnevno u materijal za istraživače i naučnike ulaže burek i jogurt

Srpski univerziteti tonu na Šangajskoj listi zbog toga što država ulaže sve manje para u nauku, kaže genetičar Miodrag Stojković, a ove godine to se svelo na 120 dinara dnevno za istraživački materijal po naučniku, odnosno na vrednost bureka i jogurta.

Osim što takav doručak nije dovoljan da „napuni stomake“ istraživača i naučnika u Srbiji, Stojković kaže i da je nemoralno da naučnici koji rade u inostranstvu dobijaju dodatne honorare kako bi u svojim radovima potpisivali naše univerzitet.

Posle reakcije genetičara na društvenim mrežama, gde je saopštio da je morao da napusti Srbiju i ode na Harvard, a zatim i javne prepiske sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem oko stanja nauke u zemlji, sa čime se poklopila i nova Šangajska lista i pad srpskih univerziteta na njoj, naučnik iz Leskovca kaže da je takav rang bio očekivan s obzirom na to koliko se para poslednjih godina izdvaja za prosvetu i nauku.

Stava je da ukoliko država želi da unapredi ove oblasti, mora direktno da ulaže u ljude koji se naukom bave pri univerzitetu, a ne u dodatne honorare onih koji su otišli u inostranstvo što je slučaj profesora Stojana Radenovića koji je potpisivao radove za Univerzitet u Sadijskoj Arabiji i kojeg je nedavno ugostio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

To je prekršaj, to nije moralno niti etički ispravno. To je kao kada bismo platili Liverpulu da upiše nekom našem timu osvojene bodove za Ligu šampiona – smatra Stojković.

Dodaje da je bolje da se slede kriterijumi koje zahteva Šangajska lista, a da su za naše uslove najvažniji broj najcitiranijih naučnika koji rade na univerzitetu i članaka objavljenih u kvalitetnim naučnim časopisima. Uslov da se ispune ti kriterijumi su, navodi Stojković, veća ulaganja u nauku. Iznosi podatak da su drastično pala ulaganja u potrošni materijal za istraživanje, te da ona danas iznose svega 120 dinara po naučniku na dan.

Te kriterijume možemo da ispunimo i napredujemo na ovoj prestižnoj listi kada zamenimo zastarelu opremu i kada izdvajanja po naučniku nisu više nego poražavajuća, a iz godine u godinu sve niža: 2011. godišnje 1.200 evra po naučniku, prošle godine 650, a u ovoj godini do sada 250 evra. Znači naša država dnevno ulaže 120 dinara po naučniku. Burek i jogurt. Eto i odgovora zašto padamo – ističe genetičar.

Stojković je o ovome govorio i na društvenim mrežama, a jedan od njegovih tvitova bio je i o tome kako je ministar prosvete i nauke Mladen Šarčević mejlom tražio njegov telefon u Americi, na šta je on odgovorio da je telefon imao i dok je bio u Srbiji.

(Danas)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.