Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Gordana Matković: Inflacija 14 odsto, hrana skuplja 21 odsto, opet će najgore proći siromašni - | K-013 Portal

Gordana Matković: Inflacija 14 odsto, hrana skuplja 21 odsto, opet će najgore proći siromašni

gordana matkovic

Programska direktorka Centra za socijalnu politiku Gordana Matković izjavila je da će „nažalost, kriza izazvana najpre pandemijom kovida – 19, a potom i ratom u Ukrajini, neće mnogo razlikovati od svih drugih kriza i najveći teret će se ponovo svaliti na plaća najsiromašnijih“.

„Godišnja inflacija u Srbiji je u septembru iznosila 14 odsto, sa tim što su cene hrane povećane za 21 odsto, a deset odsto najsiromašnijih gradjana više od polovine primanja izdvaja upravo za hranu“, rekla je za NIN Matković, koja je bila ministarka za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku u vladi Zorana Djindjića. Kako je dodala, ako „primanja nisu skočila u odnosu na 2019, a nisu, jasno je da sada ostaju s još manje sredstava za preživljavanje, a njihova situacija će se izvesno pogoršati kada u narednom periodu skoče cene energenata“.

Komentarišiću nedavnu izjavu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić da bi sa minimalcem od 40.000 mogla da preživi nekoliko dana, Matković je navela da se (premijerka) „nije snašla, mada nije lako ni živeti pod konstantnim kamerama i reflektorima“. „Uz to, kad je neko suviše dugo na vlasti, izgubi osećaj za realnost“, naglasila je Matković.

Na pitanje šta smatra najvećim propustima vladavine nekadašnje Demokratske opozicije Srbije (DOS), ona je rekla: Mislim da nismo do kraja razumeli značaj nezavisnih institucija koje su se tek tada gradile“.

„Sećam se da je (Vojislav) Koštunica stalno govorio o nezavisnosti institucija, do te mere da je agilniji deo Vlade zbog toga bio i malo frustriran“, ispričala je Matković.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.