Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Gotovo 50 odsto građana Srbije boluje od hipertenzije - | K-013 Portal

Gotovo 50 odsto građana Srbije boluje od hipertenzije

hipertenzija, srbija

U Beogradu danas počinje 8. Kongres hipertenzije sa međunarodnim ušečešćem, u organizaciji Udruženja za hipertenziju Srbije. i trajaće do 26. novembra.

Gotovo 50 odsto stanovništva Srbije boluje od povišenog krvnog pritiska.

Arterijska hipertenzija je veoma rasprostranjena kardiovaskularna bolest, od koje boluje četvrtina opšte svetske populacije, pa možemo reči da je to bolest sa epidemijskim karakterom. Prema podacima koje za sada imamo, gotovo 50 posto stanovništva Srbije boluje od povišenog krvnog pritiska. Procenat obolelih od hipertenzije raste sa godinama, posebno posle 60-te godine i tada zahvata preko 60 posto populacije, rekla je za Tanjug prof. dr Vesna Stojanov, predsednik Udruženja za hipertenziju.

Visok krvni pritisak je najvažniji faktor rizika, češći od dijabetesa, pušenja i povišenih vrednosti masnoća u krvi, za nastanak kardiovasularnih komplikacija. Najčešće komplikacie do kojih dovodi povišen krvni pritisak su šlog, infarkt miokarda, srčana slabost i periferne vaskularne bolesti, kazala je dr Stojanov.

Cilj kongresa je, ističe, da ukaže na važnost i značaj multidisciplinarnog pristupa u dijagnostici i terapiji arterijske hipertenziji.

"O prevenciji, dijagnostici, lečenju visokog krvnog pritiska i sprečavanju kardiovaskularnih i drugih kompliacija, govoriće preko 100 istaknutih, emienentnih, predavača iz naše zemlje kao što su kardiolozi, endokrinolozi, nefrolozi, psihijatri, fiziolozi, specijslisti preventivne medicine, ginekolozi i mnogi drugi, kao i 20 eminentnih stručnjaka iz inostranstva, rekla je dr Stojanov.

U sesiji Evropska iskustva koja se održava danas od 16 časova učesnici kongresa imaće priliku da se među prvima upoznaju sa novim preporukama ESH , koje će zvanično biti predstavljene 2023. godine. O tome će govoriti predsednik Evropskog Udruženja za hipertenziju (ESH) prof. dr Guido Graši i mnogi drugi, navela je dr Stojanov.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.