Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Grupa stručnjaka: Promene u udžbenicima biologije predstavljaju naučnu cenzuru - | K-013 Portal

Grupa stručnjaka: Promene u udžbenicima biologije predstavljaju naučnu cenzuru

udzbenici, biologija

Izbacivanje rodnih sadržaja iz udžbenika biologije za osmi razred predstavlja cenzuru naučnog sadržaja, zaključila je Interdisciplinarna radna grupa stručnjaka iz oblasti biologije i psihologije.

Iz te grupe su najavili da će ponovo uputiti poziv nadležnom ministarstvu da preispita svoju odluku o ukidanju sadržaja iz udžbenika za biologiju.
 
 
Kazali su da je odluku o izbacivanju rodnih sadržaja donela Radna grupa formirana od strane Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, po dopisu ministra prosvete Branka Ružića.
 
Koordinatorka laboratorije za istraživanje roda Jelena Ćeriman izjavila je da je došlo do kršenja proceduralnih i zakonskog okvira koji podrazumevaju usvajanje, primenu ili odbacivanje pomenutih udžbenika.
 
"Što se tiče argumenata o primerenosti uzrastu, osmaci su već na predmetima koji postoje od prvog razreda osnovne škole usvajali znanja koja su osnov za dalje učenje o ovoj temi. Naš celokupni zaključak je da se na ovaj način urušava
proceduralnost i autoritet različitih institucija koje su udžbenike odobrili", rekla je Ćeriman.
 
Predsednik Srpskog biološkog društva Miroslav Živić kazao je da je izvršena parcijalna izmena već definisanih udžbenika iako sa ovim delom programa u prošlosti nije bilo problema.
 
Profesorka na odeljenju za psihologiju Filozofskog fakulteta Biljana Stanković upozorila je da cenzura ovakvog tipa ima potencijal da otvori vrata svim budućim cenzurama.
 
"Još jedan od nedovoljno jasnih argumenata da osmaci nemaju predavanja iz sociologije i psihologije do srednje škole, ali nauka se zasniva na interdisciplinarnosti i osmaci na drugim predmetima takođe uče neke od osnova ove dve nauke. Treba se voditi predznanjima učenika, koji su izloženi raznim sadržajima i moramo uzeti u obzir njihova spontana znanja i uverenja", rekla je Stanković.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Najnovije: Na portalu

BIG PA Zaplesimo Zajedno 460x600

viber slika 2024 04 10 17 36 01 321

 grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city