Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije najavljuje dolazak traktorima u Beograd - | K-013 Portal

Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije najavljuje dolazak traktorima u Beograd

mileta slankamenac, inicijativa za osptanak poljoprivrednika srbije

Predsednik Skupštine Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Mileta Slankamenac rekao je danas da se priprema novi protest poljoprivrednika, dolaskom traktorima auto-putevima do Beograda.

On je za Betu rekao da je to udruženje poljoprivrednika obavestilo premijerku Anu Brnabić da neće potpisati tekst koji im je predložila, nakon pregovora zbog podvale nastale njegovim prekrajanjem.

„Sa barikada smo se sklonili samo zbog pregovora Srbije sa prištinskim vlastima u Briselu. Već se organizujemo i traktorima ćemo iz svih krajeva Srbije na auto-put, pravo za Beograd“, rekao je Slankamenac.

U predlogu, nakon dugotrajnih pregovora sa premijerkom Anom Brnabić, kako je rekao, ne nalazi se ni blizu ispunjenih obećanja, povodom njihovih zahteva koji su joj uručeni pre protesta i blokade saobraćaja.

Zahtevi poljoprivrednika su, kako je rekao, bili da se ukine zabrana izvoza svih poljoprivrednih proizvoda i da se ukine akciza na 100 litara goriva po hektaru, bez obzira na površinu poseda.

Dodao je da je na listi i zahtev da se povećaju podsticaji u stočarstvu po grlu stoke i subvencije za mleko, kao i da se isplate zaostala dugovanja po tom osnovu i bolje zaštite domaći povrtari i voćari od uvoza.

„Uvedene su kvote za uvoz povrća iz zemalja van EU jer iz nje, zbog ranije potpisanog sporazuma o slobodnoj trgovini ne može, ali ne znamo šta piše u sporazumu Open Balkan. Ako u tom dokumentu nema ograničenja za uvoz povrća i voća, to znači da će na tržište bez prepreke stizati paradajz iz Makedonije i Albanije“, rekao je Slankamenac.

On je rekao da su poljoprivrednici tražili i povećanje subvencija po hektaru na 300 evra i subvencije za mineralno djubrivo od 50 odsto o čemu predstavnici vlade nisu želeli ni da razgovaraju.

To udruženje je, kako je rekao, podržalo i zahtev poljoprivrednika iz Stiga da otkupna cena suncokreta bude oko 90 dinara, a oni su podržali zahteve Inicijative.

Jedini zahtev koji je ispunjen, prema njegovim rečima je ukidanje odluke o zabrani izvoza poljoprivrednih proizvoda, akciza za gorivo je ukinuta za 50 litara za domaćinstva koja imaju do 20 hektara, a ne na 80 umesto 100 litara na koliko su pristali kako bi napravili ustupak.

Zahtev za povećanje podsticaja za mleko je, prema njegovim rečima, umesto za celu ovu godinu prihvaćen, ali samo za jedan kvartal u iznosu od 10, a ne 15 dinara po litru.

Predstavnici vlade su, kako je rekao, ponudili moratorijum na kredite na godinu dana i odlaganje plaćanja zakupa zemljišta što nisu ni tražili. 

Poljoprivrednici traže i rešavanje problema naplate naknade za odvodnjavanje za celu teritoriju Srbije i iznalaženje rešenja za proglašenje elementarne nepogode zbog suše i prepolovljenog roda uljarica i kukuruza.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.