Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Insajder: Tajnim i poverljivim podacima pristupala su neovlašćena lica - | K-013 Portal

Insajder: Tajnim i poverljivim podacima pristupala su neovlašćena lica

Insajder: Tajnim i poverljivim podacima pristupala su neovlašćena lica

Neovlašćena lica pristupala su poverljivim podacima a u policiji nisu znali ko od zaposlenih ima pravo da pristupa zaštićenim podacima, objavio je vebsajt Insajder pozivajući se na informacije dobijene od jednog policajca-uzbunjivača.

Dokumentacija koju je dostavio uzbunjivač potvrđuje da su sve instance bile obaveštene i pozvane da reaguju ali i otkriva da do prošle godine sam vrh MUP-a uopšte nije znao da li su policajci koji imaju pristup tajnim podacima, uopšte imali pravo na to, piše Insajder.

Tek februara 2018. godine direktor policije Vladimir Rebić depešom je naložio da se dostave informacije da li zaposleni imaju odgovarajuće sertifikate za pristup tajnim podacima.

Postupak je, kako se vidi u dokumentaciji, vodila kancelarija Zaštitnika građana kada je na njenom čelu kao vršilac dužnosti bio Miloš Janković.

"Pa ono što zaista protističe iz odgovora koji je Zaštitnik građana tada dobio od MUP-a je to da oni nisu imali evidenciju čak ne nepouzdanu, nego bilo kakvu evidenciju o tome ko od policijskih službenika je ovlašćen da postupa sa tajnim podacima, odnosno ko ima sertifikat”, ističe Janković.

Prema Zakonu o tajnosti podataka, za pristup tajnim podacima neophodan je sertifikat koji izdaje Kancelarija Saveta za nacionalnu bezbednost.

(Insajder)

Tags:


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.