Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Istraživanje: Najveći broj frilensera u Srbiji bavi se grafičkim dizajnom - | K-013 Portal
istrazivanje, frilenseri, srbija

Istraživanje: Najveći broj frilensera u Srbiji bavi se grafičkim dizajnomNajnoviji globalni izveštaj o poslovanju radnika na internetu (frilensera) koje je sprovela kompanija Pejonir (Payoneer) pokazuje da u Srbiji 29 odsto frilensera radi više od 30 sati nedeljno.

Anketa je obuhvatila više od 2.000 frilensera iz više od 122 zemlje, među kojima su i zemlje Balkana.
 
Rezultati ankete pokazuju da se najveći broj frilensera u Srbiji, njih 41,2 odsto, bavi grafičkim dizajnom, što se podudara sa uslugama koje nude njihove kolege iz regiona.
 
Mnogi od radnika na internetu su povećali cene svog rada, ali još uvek postoji razlika u platama među polovima, pa je tako prosečna cena radnog sata za muškarce frilensere u Srbiji 20,88 dolara, što je približno proseku u ostalim
regionima, ali žene zaostaju na ovom polju, pa je njihova zarada po satu 18 dolara, što je niže i od žena frilensera u ostalim regionima (22 dolara).
 
Od ispitanika iz Srbije, 59 odsto njih je navelo da isključivo radi kao frilenser ili ima svoj biznis, dok 41 odsto radi i u kompaniji.
 
Gledajući samo Srbiju, oko 77 odsto ispitanika je navelo da je zadržalo isti nivo cena, dok je 80 odsto ispitanika u Bosni i Hercegovini navelo da je povećalo svoje cene.
 
Kada je u pitanju svet, uprkos strahovima od globalnog ekonomskog usporavanja, 46 odsto ispitanika globalnog istraživanja je zabeležilo porast tražnje za njihovim uslugama.
 
Anketa je pokazala da samo osam procenata ispitanika u jugoistočnoj Evropi navodi da su glavni izvor novog posla društvene mreže, a razlog za to je i znatno manja verovatnoća da će dobiti novi posao preko platformi društvenih medija
od frilensera u drugim delovima sveta, zbog čega više koriste usmene preporuke od većine frilensera u drugim regionima.
 
Primarna društvena mreža koju koriste frilenseri u Jugoistočnoj Evropi jeste Linkedin (33 odsto), zatim Instagram (24 odsto), dok je Fejsbuk na trećem mestu (15 odsto).
 
Kada je u pitanju način života koji vode frilenseri širom sveta, njih blizu 80 odsto se izjasnilo da je veoma zadovoljno njime.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.