Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Izmene zakona zbog izbora – zabranjivanje već zabranjenog - | K-013 Portal

Izmene zakona zbog izbora – zabranjivanje već zabranjenog

Izmene zakona zbog izbora – zabranjivanje već zabranjenog

Vlada Srbije poslala je Narodnoj skupštini predloge izmena Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i Zakona o sprečavanju korupcije radi poboljšanja izbornih uslova prema preporukama OEBS i ODIHR.

Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije već sada brani funkcionerima da koriste javne resurse, skupove na kojima učestvuju i susrete za promociju političkih stranaka ili subjekata, a predloženim izmenama se jedino naglašava da se pod time „posebno podrazumeva" niz predizbornih aktivnosti.

Te aktivnosti su „korišćenje javnih resursa u svrhu javnog predstavljanja učesnika u izborima i njihovih izbornih programa, pozivanja birača da za njih glasaju na izborima, odnosno da bojkotuju izbore, kao i korišćenje javnih resursa za druge vidove političkih aktivnosti, kao što su rad sa biračima i članstvom, organizovanje i održavanje skupova i promocija, izrada i podela reklamnog materijala, brošura, lifleta i publikacija, političko oglašavanje, istraživanje javnog mnjenja, medijske, marketinške i konsultantske usluge i sprovođenje obuka za stranačke aktivnostiˮ.

Izmenama se definiše „javni resurs” kao „nepokretnost, pokretna stvar i svako drugo dobro koje je u javnoj svojini, odnosno u drugom obliku svojine koje koriste organi Republike Srbije, autonomne pokrajine, jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća, privredna društva, ustanove i druge organizacije čiji je osnivač, odnosno član Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samoupraveˮ.

Predložene su i izmene Zakona o sprečavanju korupcije, čija primena počinje od 1. septembra 2020. godine, a koji će zameniti Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Zakon o sprečavanju korupcije takođe brani zloupotrebu javnih resursa za političku promociju, ali se izmenama, kao i kod Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, sada naglašavaju potencijalne zloupotrebe u izbornoj kampanji.

U obrazloženju predloženih izmena navodi se da je vladina Radna grupa za saradnju sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) analizirala preporuke tih organizacija od 2003. do 2017.

Radna grupa je pripremila tekst izmena zakona „sa ciljem pojačavanja odgovornosti političkih subjekata koje su učesnici izbora kako u smislu korišćenja i raspolaganja javni resursima, odvajanja funkcionerske i političke funkcije, kao i propisivanje prekršaja za javne funkcionere koji koriste javne resurse u izbornoj kampanji suprotno zakonu", navodi se u obrazloženju.

(NE)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.