Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Izvoz brašna iz Srbije od danas teče nesmetano - | K-013 Portal

Izvoz brašna iz Srbije od danas teče nesmetano

izvoz brasna, srbija, zitosrbija

Predsednik poslovnog udruženja mlinara i proizvođača testenina "Žitounija" Zdravko Šajatović izjavio je da nakon povećanja kvota izvoz brašna iz Srbije teče nesmetano.

Podsetimo, Vlada Srbije u subotu je usvojila izmenu odluke o privremenom ograničenju izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo, kojom se omogućava povećanje kvota.

„Kvote su za brašno povećane na 23.000 tona, a za pšenicu na 220.000 tona, od prvobitnih 150.000 tona za pšenicu i 20.000 tona za brašno. Tako da svi koji su podneli zahteve za izvoz brašana, svima je 100 odsto odobren izvoz. U subotu je Ministarstvo poljoprivrede delilo saglasnosti, i ko je preuzeo u subotu, danas već može da tovari kamione i da vozi u inostranstvo. Carina je obaveštena, i od danas izvoz brašna teče nesetano“, kazao je Šajatović.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije je prihvatila predlog Žitounije, koji je predat još od početka marta, da se izvoz brašna stavi na slobodan režim, i to će početi sa važenjem od šestog meseca pa nadalje, dok za maj još uvek važi kvota za izvoz.

"Što se tiče brašna, prema našim procenama, mi smo za dva meseca izgubili skoro izvoz od 40.000 tona brašna, što je vrednost od nekih 17 miliona evra", napomenuo je on.

Dodaje da su mlinari jedna od retkih branši u Srbiji, koja 100 posto izvozi, kao i da "takvu trgovinu treba negovati, a ne zabranjivati".

Ističe da zbog povećanja ukupnog spoljnotrgovinskog deficita, trebamo da poboljšamo izvoz, a ne da ga zabranjujemo.

"Pogotovo kada se izvoz odvija sa nikada većim cenama, i sa 100 posto avansnim uplatama. To su naši dugogodipšnji kupci, i mi moramo da ih negujemo, a ne da ih prepuštamo drugim državama", kazao je Šajatović.

Poručuje da izvoz brašna nikada ne može da ugrozi domaću stabilnost i sigurnost tržišta, i da zbog toga nije trebalo da dođe do zabrane izvoza uopšte.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.