Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Jevrejska opština: Antisemitizam u porastu, razbijena stakla kapele na Jevrejskom groblju u Beogradu - | K-013 Portal

Jevrejska opština: Antisemitizam u porastu, razbijena stakla kapele na Jevrejskom groblju u Beogradu

jevrejska opstina beograd, razbijena stakla kapele

Jevrejska opština Beograd upozorila je danas da je antisemitizam u Srbiji „u porastu“, što kako su naveli, potvrdjuje nedavni incident u kom su nepoznate osobe čekićima i kamenicama razbili stakla kapele na Jevrejskom groblju u glavnom gradu.

Navodeći da se incident dogodio u utorak i da u njemu nije bilo povredjenih jer je kapela bila prazna, iz Jevrejske opštine su ocenili da je reč o „očiglednom aktu vandalizma i antisemitizma“.

„Na žalost, ovo nas podseća na ‘Kristalnu noć’, pogrom Jevreja koji se desio u noći izmedju 9. i 10. novembra 1938. godine kada je u tadašnjoj Nemačkoj, Austriji i delu Čehoslovačke, organizovano, čekićima, slomljeno staklo na 267 sinagoga i mnoštvu jevrejskih zgrada i škola i čak 7.000 izloga jevrejskih radnji, a 30.000 Jevreja je uhapšeno i poslato u koncentracione logore“, piše u saopštenju.

Iz Jevrejske opštine su podsetili da je nedavno na zgradi u centru Beograda u kojoj živi epidemiolog Predrag Kon, ispisan grafit „Kon=Mengele“, kao i da je ispred te zgrade održan „sraman i uznemirujući“ protest protivnika vakcinacije „uz korišćenje žutih traka i Davidovih zvezda“.

„Tokom oktobra smo na zvaničnoj Fejsbuk stranici dobijali pretnje novim Holokaustom, dušegupkama uz sijaset nacističkih slika, kao i antisemitske mejlove koji su upućeni na našu zvaničnu e-mail adresu. Trebamo biti svesni antisemitizma koji je očigledno u porastu i u tom smislu očekujemo da država preduzme neophodne korake u cilju zaštite članova i imovine Jevrejske zajednice u Beogradu i Srbiji“, navedeno je u saopštenju.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.