Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Kineskoj kompaniji Mei Ta 11 miliona evra za zapošljavanje već zaposlenih radnika - | K-013 Portal

Kineskoj kompaniji Mei Ta 11 miliona evra za zapošljavanje već zaposlenih radnika

Kineskoj kompaniji Mei Ta 11 miliona evra za zapošljavanje već zaposlenih radnika

Vlada Srbije isplatiće još 11 miliona evra subvencija kineskoj kompaniji Mei Ta za zapošljavanje radnika koji već rade za tu kompaniju, pokazuju dokumenti u koje je portal Nova ekonomija imao uvid.

Naime, ugovorom od 30. oktobra ove godine kompanija Mei Ta Europe Barič koja proizvodi autodelove se obavezala da zaposli „najmanje 1.360 novih radnika na neodređeno vreme do kraja 2021. godine".

Međutim, rok u kom Mei Ta treba da zaposli radnike računa se od datuma kad je ta firma podnela prijavu Razvojnoj agenciji Srbije, a ona je to učinila još 27. decembra 2017. godine, kako se vidi iz Ugovora.

Iz napomena uz finansijske izveštaje ove kompanije, koji su podneti Agenciji za privredne registre, vidi se da je Mei Ta na dan 31. decembar 2017. imala 644 zaposlena, a na kraju 2018. godine 2.175 zaposlenih, odnosno 1.531 radnika više.

Ovo znači da je i bez subvencije Mei Ta ispunila uslov propisan novim ugovorom, odnosno da će građani Srbije nadoknaditi toj firmi „trošak" dosadašnjeg zapošljavanja radnika sa dodatnih 11.253.124 evra.

Vlada Srbije odobrila je još 2015. godine prvu subvenciju od 21 milion evra kompaniji Mei Ta na šest godina, uz obavezu zapošljavanja minimum 770 radnika.

Kako je pisao Istinomer, u Okvirnom sporazumu o investiranju iz 2015. stoji da će Mei Ta „uložiti napor" da zaposli dodatnih 600 radnika, ali to nije precizirano kao ugovorna obaveza.

Kompanija je takođe dobila na poklon 14 hektara zemljišta, besplatnu infrastrukturu, besplatnu vodu i odnošenje smeća na tri godine, finansiranje učenika na praksi i druge olakšice, a Srbija se odrekla prihoda na osnovu carina, poreza i taksi, objavio je Istinomer.

Mei Ta je u 2018. godini imala poslovni prihod od 5,4 milijarde dinara (46,3 miliona evra) a primila je 1,2 milijarde dinara (10,8 miliona evra) u vidu subvencija, donacija, dotacija i premija.

Međutim, preduzeće je godinu završilo sa neto gubitkom od 3,1 milijarde dinara (26,2 miliona evra), prema podacima iz finansijskog izveštaja za 2018.

(Nova ekonomija)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.