Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Kontrolori pod stresom, letovi možda ugroženi - | K-013 Portal

Kontrolori pod stresom, letovi možda ugroženi

Kontrolori pod stresom, letovi možda ugroženi

Sindikat kontrole letenja (SKL) sumnja da je bezbednost vazdušnog saobraćaja iznad Srbije i Crne Gore ugrožena, zato što državna agencija za kontrolu letenja SMATSA već duže vreme ne poštuje operativne procedure vezane za stres svojih zaposlenih.

U saopštenju SKL-a se navodi da se u Kontroli letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) dešavaju "nezakonite i neblagovremene" promene radnog vremena, koje su toliko učestale da "mogu biti pogubne po život i zdravlje zaposlenih”.

"Radna satnica kontrolora letenja ista je tokom sezone i van nje, pa često dolazi do premora. Kontrolori letenja nemaju potrebno vreme za odmor i vraćanje psihofizičkog stanja na radni maksimum i samim tim nespremno se dočekuje naredna sezona”, saopštio je SKL.

Dodaje se i da kontrolori letenja nemaju adekvatne sobe za odmor tokom radnog vremena, koje su "preko potrebne za vraćanje koncentracije nakon napornih radnih sati”, kao i da je njihovim kolegama u Crnoj Gori uskraćena pijaća voda na random mestu.

Kao još jedan problem, SKL navodi i nepostojanje pravilnika za razvoj karijere, akta za sprečavanje sukoba interesa ili konkursa za radna mesta, što dovodi do negativne selekcije kadrova.

„Posao kontrolora letenja jedan je od najstresnijih poslova po količini stresa i bolestima koje izaziva i opšte je poznato da većina kontrolora letenja ne doživi kasnu starost već im je, po svetskim studijama, životni vek u proseku kraći za 15 godina. Zbog svega navedenog, sve svetske kompanije koje pružaju usluge kontrole letenja trude se da životne i radne uslove operativcima koji direktno utiču na bezbednost vazdušnog saobraćaja postave na maksimum, dok SMATSA radi upravo suprotno", navodi se u saopštenju.

SKL je dodao i da SMATSA četiri godine odbija da donese akt kojim bi se propisao mimimum procesa rada u slučaju štrajka i da se predstavnici tog sindikata nadaju da do štrajka neće doći.

"Zbog nezakonitog postupanja SMATSA, reprezentativni Sindikat kontrole letenja obavestio je međunarodne institucije i krovni Evropski sindikat radnika u transport”, zaključuje se u saopštenju.

Sindikat kontrole letenja je reprezentativni sindikat operativnog osoblja kontrole letenja u Srbiji i Crnoj Gori i ima 350 članova.

(Foto: I. Marinković)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.