Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website "Kreni-promeni" ne odustaje od protesta - "ukidanje uredbe o Jadru predizborna prevara" - | K-013 Portal
kreni promeni, ukidanje uredbe o jadru, savo manojlovic

"Kreni-promeni" ne odustaje od protesta - "ukidanje uredbe o Jadru predizborna prevara"Savo Manojlović, direktor kampanje "Kreni-promeni", ne odustaje od novog protesta ispred zgrade Predsedništva u četvrtak, 27. januara budući da njegovi zahtevi nisu ispunjeni.

Predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je u nedelju uveče da će, kada inicijativa "Kreni-promeni" na pravno valjan način preda parlamentu na verifikaciju narodnu incijitivu (o geološkim istraživanjima u vezi sa litijumom) to biti urađeno istoga dana.

On je na televiziji Pink rekao da je poslao pismo i poručio kako to da urade.

"I kada je budu predali istoga dana ću im verifikovati tu inicijativu", rekao je on.

Manojlović kaže da je rok istekao prošlog petka."Prošli četvrtak smo jasno postavili rok do petka da se nakon napada ispred Skupštine volonterima garantuje bezbednost, da lokalne samouprave budu spremne da nam stave overivače potpisa na raspolaganje od 8 do 20 časova i da se navedena inicijativa stavi na glasanje pre raspuštanja Skupštine. Na ta suštinska pitanja nismo dobili odgovor već uvrede i neistine od premijerke. Rok je istekao u petak, sada može ili Vlada sama da zabrani istraživanje i ekspolataciju litijuma i bora ili će izbornu kampanju imati uz proteste. Ako država ne može da garantuje bezbednost volonterima, onda ćemo pravdu koju ne možemo naći u institucijama tražiti na ulici. Četvrtak 19 sati ispred Predsedništva", naveo je Manojlović za Danas upitan da prokomentariše Dačićev poziv da ponovo preda inicijativu.

Manojlović je obraćajući se novinarima 18. januara naveo da je u Skupštini Srbije došlo do administrativne opstrukcije oko verifikacije njegove narodne inicijative, što je onemogućilo prikupljanje potpisa za zabranu iskopavanja litijuma.

To je negirala premijerka Ana Brnabić.

Manojlović je zbog toga ali i zbog napada na njega tokom te konferencije za medije najavio i realizovao protest prošlog četvrtka ispred zgrade Predsedništva. Iste večeri Vlada je ukinula svoj uredbu o prostornom planu za projekat Jadar.

Manojlović je ocenio da je način na koji je ukinuta Uredba "Jadar" velika prevara i da je namera da se Rio Tinto vrati nakon izbora.

On je naveo da se istovremeno, bez pravnog osnova, pojačava pravna argumentacija Rio Tinta kada bude tužio Srbiju za odštetu. Kako je rekao, Vlada time direktno radi protiv interesa Srbije.

Prema njegovim rečima, u dopisu Vladi jasno je navedeno na koji način treba ukinuti uredbu i da pre nego što Vlada stavi van snage plan, Ministarstvo za zaštitu životne sredine mora da ukine saglasnost na Izveštaj o strateškom uticaju Prostornog plana zbog nezakonitosti, kao i tačne razloge tih nepravilnosti na osnovu kojih je moguće izraditi pravno valjano obrazloženje.

Zbog svega toga Manojlović je za dolazeći četvrtak zakazao novi protest "Srbija nije na prodaju".

"Ostaju dva uslova. Ukidanje uredbe na pravno ispravan način i uvođenje zabrane rudarenja bora i litijuma", naveo je Manojlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.