Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Meso iz Srbije još uvek pod embargom Rusije, u najavi zabrane za voće - | K-013 Portal

Meso iz Srbije još uvek pod embargom Rusije, u najavi zabrane za voćeUvoz mesa iz Srbije u Rusiju

Proizvodi četiri proizvođača mesa i mesnih prerađevina iz Srbije i dalje su pod embargom za tržište Rusije, uprkos tome što je većina njih, kako same kompanije ističu, u vrlo kratkom roku korigovala sve zamerke koje su bile istaknute u izveštaju ruske Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor (Roseljhoznadzor).

Na osnovu svoje inspekcijske kontrole sprovedene u Srbiji između 15. i 19. aprila, Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor Rusije uvela je 4. juna privremenu zabranu na uvoz proizvoda četiri srpske kompanije – "Zlatiborac", "Matijević", "Big Bul" i "Karneks" zbog, kako je tada navedeno, uočenih, "ozbiljnih nepravilnosti".O prirodi tih nepravilnosti Radio Slobodna Evropa (RSE) je već detaljno pisao nakon uvida u izveštaj ruske inspekcije.

Kompanije: Sve je usklađeno sa normativima Evroazijske unije

Odgovarajući na pitanje ima li nagoveštaja kada će privremena zabrana biti ukinuta, kompanija "Zlatiborac" u dopisu za RSE navodi da je Upravi za veterinu još "sredinom juna dostavila izveštaj o izvršenim korekcijama svih stvari koje je u proizvodnim objektima u Mačkatu ruska Federalna služba naznačila kao neusaglašene sa normativima Evroazijske ekonomske unije (EAEU)".

"Do ovog trenutka nemamo nikakvih informacija o sprovođenju postupaka i o eventualnom preispitivanju odluke od Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor, niti kada bi zabrana mogla biti ukinuta", kažu u kompaniji Zlatiborac.Sličan odgovor RSE je dobio i od Karneksa (Carnex) - zamerke su korigovane u najkraćem roku, usklađene sa EAEU i do sada nemaju nikakvih informacija o revidiranju odluke. Kompanija Big Bul (Big Bull) umesto odgovora, uputila je na Upravu za veterinu kao nadležnu da govori. Međutim, iz Uprave za veterinu RSE, do trenutka objavljivanja teksta, nije stiglo nikakvo objašnjenje ni zbog čega je embargo za kompanije i dalje na snazi niti kada bi mogao biti ukinut.

Novi problemi sa voćem

I dok je rešavanje problema sa izvozom mesa zamrzuto u iščekivanju odgovora iz Rusije, u međuvremenu se pojavio novi koji se tiče srpskog izvoza voća u tu državu.

Naime na sajtu Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor 15. avgusta objavljeno je saopštenje u kojem ruska služba "izražava zabrinutost" jer je u 12 pošiljaka breskvi, nektarina i šljiva, tokom jula, iz Srbije u Rusiju, utvrdila prisustvo monilinie ("Monilinia brown tot", gljivica koja napada koštunjavo voće).

U saopštenju iz Roseljhoznadzora navode da su o svemu telefonom, 15. avgusta, razgovarali sa direktorom Uprave za zaštitu bilja pri Ministarstvu poljoprivrede, Nebojšom Milosavljevićem, citirajući i detalje iz tog razgovora:"Nebojša Milosavljević rekao je da deli zabrinutost koju je pokazao Roseljhoznadzor i obavezao se da će sprovesti istragu o navedenim slučajevima izvoza zaraženih proizvoda u Rusiju. On je dodao i da Srbija trenutno implementira program kako bi se dodatno osigurala bezbednost proizvoda koji se izvoze u Rusiju. U okviru tog programa testirano je 2000 uzoraka koštunjavog voća zbog čega su četiri dobavljača i 200 proizvođača skinuta sa liste autorizovanih izvoznika u Rusiju", navodi se u saopštenju ruske Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor.

U istoj objavi za javnost Roseljshoznadzor zahteva od Srbije da sprovede kontrolu nad biljnim proizvodima koje izvozi u Rusiju i da rezultate tih analiza i detaljne informacije zvanično pošalje ruskoj službi. Ovo saopštenje završava se upozorenjem da Rusija zadržava pravo uvođenja privremene zabrane koštunjavog voća iz Srbije, ukoliko u Rusiju i dalje bude stizali zaraženi plodovi.

U Ministarstvu poljoprivrede za RSE kažu da za sada nemaju konkretan odgovor kada će problemi sa izvozom voća i mesa biti rešeni. Više informacija biće, kažu, posle susreta ministara poljoprivrede Srbije i Rusije, Branislava Nedimovića i Dmitrija Patruševa koji je planiran za 28. avgust tokom posete srpskog ministra Rusiji.U Ministarstvu su potvrdili i da je o temama predstojeće posete bilo reči i prilikom nedavnog susreta Branislava Nedimovića sa novim ambasadorom Rusije u Srbiji, Aleksandrom Bocan Harčenkom, održanim 12. avgusta.

Sve je do normativa Evroazijske ekonomske unije

U svakom do sada spornom slučaju izvoza hrane iz Srbiju u Rusiju osnovno objašnjenje bilo je da srpska roba nije loša, nekvalitetna ili opasna, kako za domaće tako ni za inostrano tržište. Resorno Ministarstvo poljoprivrede i inspekcijske službe za kontrolu u Srbiji objašnjavale su da se radi samo o oštrim kriterijumima koje postavlja Evroazijska ekonomska unija, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ministar Nedimović je u jeku zabrane izvoza mesa za četiri srpske kompanije, početkom juna, rekao da je reč o administrativno-tehničkim uslovima, koji će biti rešeni do posete njegovog ruskog kolege Patruševa, koja je tada bila planirana za početak jula.Inače, Srbija će 25. oktobra potpisati Sporazum o slobodnoj trgovini sa EAEU, koju predvodi Rusija. Ovo je početkom nedelje na svom tviter nalogu najavio ruski ambasador Bocan-Harčenko.

Potpisivanje Sporazuma najavljivano je više puta do sada i, kada ga Srbija bude potpisala, steći će tek nešto povoljnije uslove za slobodnu trgovinu od onih koje ima sada na osnovu tri postojeća sporazuma o slobodnoj trgovini sa Ruskom Federacijom, Kazahstanom i Belorusijom.

(radio Slobodna Evropa)

Tags: ,

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.