Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Mihajlović: Poskupljenje struje nije zbog gubitaka EPS-a - | K-013 Portal

Mihajlović: Poskupljenje struje nije zbog gubitaka EPS-a

poskupljenje struje, zorana mihajlovic

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da najavljeno poskupljenje struje nije zbog gubitaka EPS-a već zbog toga što su komponente za proizvodnju struje poskupele.

"EPS može da se oporavi samo investicijama u postojeća i nova polja i ono što je ključno - u nove kapacitete, pre svega one koji za proizvodnju energije koriste OIE. To jeste prioritet naše energetske politike, kao i povezivanje sa državama u regionu", rekla je ona za Euronews Srbija, saopštilo je ministarstvo.
 
 
Mihajlović je izjavila da je srpskoj energetici potreban zaokret i da od toga koliko se bude ulagalo u nove kapacitete i regionalno povezivanje zavisi razvoj privrede i čitavog društva.
 
Ona je ponovila da EPS treba da bude najjače preduzeće u zemlji i da su investicije jedini put ka održivoj energetici.
 
"Svakodnevno radimo na tome da obezbedimo dovoljno energije i energenata za privredu i domaćinstva i da se spremimo za predstojeću zimu. Sve što je moglo uradili smo i radimo i dalje i prilično smo spremni u odnosu na sve faktore koji zavise od nas", rekla je ministarka.
 
Mihajlović je kazala da Srbija i dalje odvaja ogroman novac za uvoz električne energije, iako država u toj oblasti može da bude potpuno nezavisna i samoodrživa i da izvozi struju, kao što bi bio slučaj da se drugačije upravljalo EPS-om.
 
"Zbog lošeg rukovođenja, zbog toga što nije bilo investiranja, država je dala stotine miliona evra za uvoz struje. Zbog toga nam je potreban zaokret u energetici, jer to nije pitanje jednog ministra ili ministarstva, već čitavog društva. Nema više razgovora o tome da su nam potrebne nove TE, već moramo da ulažemo u OIE, RHE i da imamo dovoljno energije iz zelenih izvora", rekla je ona.
 
Podsetila je i da se intenzivno radi na završetku gasne interkonekcije sa Bugarskom.
 
"Kada bude sve završeno u septembru naredne godine, dobićemo mogućnost nabavke gasa iz Aleksandropolisa, odnosno LNG terminala, kao i iz Azerbejdžana", kazala je Mihajlović.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Najnovije: Na portalu

BIG PA Zaplesimo Zajedno 460x600

viber slika 2024 04 10 17 36 01 321

 grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city