Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ministarstvo neće da menja stvari "preko noći", veroučitelji insistiraju na boljem položaju - | K-013 Portal

Ministarstvo neće da menja stvari "preko noći", veroučitelji insistiraju na boljem položaju

veronauka, veroucitelji, ministarstvo prosvete

Dok predstavnici crkava i verskih zajednica tvrde da su u nepovoljnijem položaju zbog promene statusa iz izbornog predmeta u program, nastavnici građanskog tvrde da to nije problematično.

Posle nedavnog skupa na Pravoslavno bogoslovskom fakultetu, poglavari tradicionalnih crkava i verskih zajednica u Srbiji uputili su zvaničan dopis državnim predstavnicima ukazujući na probleme u izvođenju nastave.

Iz Ministarstva prosvete poručuju da su spremni za dogovor, ali da se neke stvari ne mogu promeniti "preko noći". Dr Aleksandar Milojkov, nastavnik verske nastave iz Beograda, kaže za Danas da je kada su veronauka i građansko promenili naziv i umesto izbornih predmeta postali izborni programi obećano da se ništa neće menjati.

"Međutim, sama činjenica da se nešto naziva programom daje mogućnost da se nastava drugačije organizuje, da ne bude obavezno u nedeljnom rasporedu, da čas ne mora da traje 45 minuta i da se održava jednom nedeljno", navodi Milojkov.



Osim predloga da verska nastava ponovo bude obavezan izborni predmet, zatraženo je i da se zakonski reguliše radno-pravni položaj 2.100 veroučitelja i veroučiteljica, kao i da se omogući njihovo zaposlenje na neodređeno vreme, piše Danas.

Milojkov podseća da se punih 20 godina zalažu za rešavanje ovog pitanja i da se pored obećanja više ministara prosvete, status veroučitelja do danas nije promenio.

Iz resornog ministarstva poručuju da su o svim predlozima verskih zajednica pokrenuli niz sastanaka i da će se tek razgovarati.

"Uz svo uvažavanje potreba i želja, ne možemo ovakvu krucijalnu stvar promeniti preko noći, jer se moraju sagledati i posledice takve odluke na drugi izborni predmet i pravni okvir", kažu za Danas iz Ministarstva prosvete i dodaju da su predložili da se formira komisija koja bi se bavila isključivo ovim pitanjem u narednom periodu.

Đakon Stevan Jovanović, pomoćnik predsednika Odbora za versku nastavu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, za Politiku kaže da se problemi veroučitelja mogu svrstati i u one koji se tiču građanskog dostojanstva.

"Nama je praktično onemogućeno pravo da podignemo dugoročne pozajmice, a to znači da smo u potpunosti uskraćeni za mogućnost kupovine stane ili automobila, dok se za finansiranje školovanja dece ili lečenja bukvalno dovijamo. Veroučitelji nemaju nikakvu garanciju da će ih radno mesto čekati nakon povratka sa bolovanja... To zavisi od volje direktora, a to znači da smo dovedeni u položaj u kojem neko arbitrarno odlučuje o našim sudbinama", navodi Jovanović.

U Nacionalnoj asocijaciji nastavnika građanskog vaspitanja i saradnika (NAGVIS) ukazuju da verska nastava i građansko vaspitanje nisu u nepovoljnijoj situaciji, te da su i dalje obavezni u sva tri ciklusa obrazovanja i da učenici imaju mogućnost da jednom tokom trajanja ciklusa promene izborni program.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.