Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ministarstvo: Predlog zakona o agencijskom zapošljavanju maksimalno štiti radnike - | K-013 Portal

Ministarstvo: Predlog zakona o agencijskom zapošljavanju maksimalno štiti radnike

Ministarstvo za rad

Novim Predlogom zakona o agencijskom zapošljavanju, koji je upućen Narodnoj skupštini na razmatranje, dodatno se unapredjuje položaj radnika u Srbiji angažovanih preko agencija, na taj način što će imati podjednaka prava na zaradu, naknadu zarade, radno vreme, odmore, odsustva i druga prava iz oblasti radnog odnosa, kao i zaposleni koje poslodavac korisnik neposredno zapošljava, saopštilo je danas Ministarstvo za rad.

 

Prema propisima novog zakona, onemogućava se dosadašnja praksa agencijskog angažovanja van radnog odnosa, a osim toga, uvodi se i ograničenje broja agencijskih zaposlenih kod poslodavca korisnika, navedeno je u saopštenju.

Ukazano je da poslodavac korisnik ne može angažovati više od 10 odsto agencijskih zaposlenih u radnom odnosu na odredjeno vreme u odnosu na ukupan broj zaposlenih kod tog poslodavca korisnika.

Istovremeno, poslodavac korisnik koji ima manje od 50 zaposlenih, može da angažuje jednog ustupljenog zaposlenog više u odnosu na ograničenje od 10 odsto.

Jedna od novina, predvidjena Predlogom zakona o agencijskom zapošljavanju, jeste mogućnost da Agencija sa zaposlenim zaključi ugovor o radu na neodredjeno vreme ili ugovor o radu na odredjeno vreme koje je jednako vremenu ustupanja poslodavcu korisniku, u skladu sa Zakonom o agencijskom zapošljavanju i zakonom kojim se uredjuje rad.

Kako je objašnjeno, ta ograničenja ne odnose se na zaposlene u agenciji na neodredjeno vreme koji se upućuju kod poslodavaca korisnika jer uživaju sve privilegije i prava koje proizilaze iz radnog odnosa na neodredjeno vreme.

Osim toga, zaposleni koji sa agencijom imaju zaključen ugovor o radu na neodredjeno vreme, uživaju svu zaštitu i imaju pravo na naknadu zarade izmedju dva ustupanja ili pravo na otpremninu u slučaju utvrdjivanja viška kada agencija ne može da im obezbedi posao kod drugog poslodavca korisnika.

Takodje, poslodavac korisnik može da angažuje agencijske zaposlene koji su u radnom odnosu na odredjeno vreme samo ako taj poslodavac ispunjava uslove propisane Zakonom o radu, kojim je uredjen rad na određeno vreme.

Vreme angažovanja jednog lica, bilo preko agencije, bilo neposredno kod poslodavca korisnika, se računa u maksimalno ograničenje od 24 meseca za rad na određeno vreme kod istog poslodavca korisnika.

Po isteku tog perioda poslodavac korisnik može isto lice da zaposli  samo na neodredjeno vreme ili da ga angažuje preko agencije kod koje je taj zaposleni takođe u radnom odnosu na neodredjeno vreme.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja izdaje dozvolu za rad agenciji za zapošljavanje, vodi registar izdatih dozvola agencijama i objavljuje ga na svojoj internet stranici.

Trenutno 123 agencije imaju licencu ministarstva.

(Beta)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.