Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website MIR BOŽIJI – HRISTOS SE RODI! Danas je Božić, najradosniji hrišćanski praznik - | K-013 Portal

MIR BOŽIJI – HRISTOS SE RODI! Danas je Božić, najradosniji hrišćanski praznikBožić 7. januara slave pravoslavne crkve koje se drže starog, julijanskog kalendara.

Osim Srpske pravoslavne crkve, Božić se po ovom kalendaru slavi i u ruskoj, gruzijskoj i makedonskoj crkvi, Jerusalimskoj patrijaršiji, a obeležavaju ga i Kopti.

Kod Srba Božić je praznik sa dosta običaja i njegova proslava počinje odlaskom na jutarnju liturgiju, na kojoj vernici koji su postili Božićni post pristupaju Svetoj tajni pričešća.

Nakon liturgije, ukućani se okupe oko božićne trpeze, pomole se Gospodu, a zatim okreću i lome česnicu – pogaču u koju je stavljen novčić.

Veruje se da će onome u čijem delu česnice bude novčić naredna godina biti posebno srećna.

Božić je porodični praznik, taj dan se ne ide u posete, sa izuzetkom položajnika – muške osobe, obično je to kum, komšija ili porodični prijatelj, koji dolazi u kuću slavljenika i prvi čestita Božić.

Položajnik pozdravi sve Božićnim pozdravom, i odlazi kod šporeta ili peći i džara vatru govoreći zdravicu:

„Koliko varnica, toliko srećica, koliko varnica toliko parica, koliko varnica toliko u toru ovaca, koliko varnica toliko prasadi i jaganjaca, koliko varnica, toliko gusaka i piladi, a najviše zdravlja i veselja, Amin, Bože daj.“

Božić se slavi tri dana, a vernici se pozdravljaju sa „Mir Božiji – Hristos se rodi!“, uz otpozdrav „Vaistinu se rodi!„.

(A.V. / Srbijavesti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.