Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website MMF traži od Srbije da prekine sa praksom postavljanja v.d. direktora u javnim preduzećima - | K-013 Portal

MMF traži od Srbije da prekine sa praksom postavljanja v.d. direktora u javnim preduzećima

MMF traži od Srbije da prekine sa praksom postavljanja v.d. direktora u javnim preduzećima

Međunarodni monetarni fond preporučio je srpskoj vlasti da prekine sa praksom postavljanja v.d. direktora u javnim preduzećima jer se u suprotnom ne može očekivati potpuna reforma ovih kompanija koja podrazumeva i profesionalnu upravu, piše "Blic" pozivajući se na izvor iz Nemanjine 11.

Drugim rečima, navodi list, oni su zatražili da se do kraja godine završe konkursi za izbor profesionalnog menadžmenta, pa i era v.d. stanja.

Izvor "Blica" tvrdi da su predstavnici MMF preporučili da se dosledno poštuje Zakon o javnim preduzećima po kome direktori u javnim preduzećima u stanju v. d. mogu da ostanu maksimalno godinu dana."Za MMF je izuzetno važno poboljšanje upravljanja javnim preduzećima, a to je nemoguće da se ostvari sa ljudima koji su u privremenom statusu jer se na njih može vršiti politički pritisak. Za njih je neprihvatljivo da se pojedinci u statusu v. d. nalaze i po nekoliko godina i zato su preporučili vladi da ovaj proces što pre završi", naveo je ovaj izvor.

Ovo tim pre, dodaje, što su na stolu imali i stanje iz oktobra 2019. gde je evidentirano da je čak 20 direktora od 37 preduzeća, u v. d. statusu. Takvo stanje, po njima, u značajnoj meri predstavlja i kočnicu za reforme u javnom sektoru koje su uslov za nastavak finansijske konsolidacije.

Isti izvor "Blica" dodaje da su srpski predstavnici uvažili ovu preporuku.

MMF je, kako se još navodi, posebno insistirao da se kod velikih javnih preduzeća ukine stanje v. d. tim pre što su za neke konkursi raspisani još pre nekoliko godina i još nisu završeni.Oni su napomenuli da su odredbe Zakona o javnim preduzećima oko izbora direktora dobro definisane i da ih treba dosledno sprovesti jer su profesionalni, a ne politički kriterijumi uslov za postavljanje.

"Treba da se zna da ovi stavovi MMF-a nisu obavezujući za srpsku vladu jer je reč o savetodavnom aranžmanu", kaže sagovornik "Blica" iz Nemanjine 11.

List napominje da je pokušao da u Vladi Srbije zvanično proveri svoja saznanja ali da mu to nije pošlo za rukom.

"Samo nam je rečeno da je u okviru sagledavanja stanja u javnim i državnim preduzećima, prilikom poslednje sesije, MMF imao određene preporuke koje su se odnosile na njihov rad i upravljanje", zaključuje "Blic"

(Blic)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.