Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Mogu li električni automobili da sačuvaju sva radna mesta u "Fijatu"? - | K-013 Portal

Mogu li električni automobili da sačuvaju sva radna mesta u "Fijatu"?

fijat, elektricni automobili, kragujevac, srbija

Radnici "Fijata" će u maju imati samo dva radna dana, a potom odlaze na odmor sa kojeg se vraćaju tek u septembru.

Da li će ih na jesen čekati radna mesta i da li će za svih 2.070 zaposlenih biti posla na proizvodnim trakama električnog automobila, koji će se od 2024. proizvoditi u Kragujevcu, pitanja su sa kojima odlaze na "raspust".

Kako prenosi Politika, dodatnu zebnju im unosi vest da "Stelantis" u Italiji otpušta 480 radnika.

Predstavnici zajedničke kompanije "Fijata" i "Pežoa" dogovorili su se sa sindikatima da će ove godine pogon "Mirafiori" u Torinu u kome se proizvodi električni model "500 nju" dobrovoljno napustiti 480 radnika, saopštili su u ponedeljak članovi italijanskog sindikata FIM-CISL.

"Stelantis" je već postigao sličan sporazum sa sindikatima u februaru u vezi sa više od 700 dobrovoljnih odlazaka, za ukupno 1.200 radnih mesta ove godine u Italiji, prenosi Rojters.

Davide Provenzano, šef FIM-CISL za oblast Torina, kazao je da, iako je rok za dobrovoljno otpuštanje bio kraj godine, postoji dodatni podsticaj od 20.000 evra (21.000 dolara) za one koji napuste kompaniju do 30. septembra.

Portparol "Stelantisa", koji trenutno zapošljava oko 50.000 radnika u Italiji, potvrdio je sporazum o otpuštanju, rekavši da kompanija nema komentar.

Zoran Miljković, zamenik predsednika samostalnog sindikata kragujevačke fabrike "Fijat plastik", koja je u vlasništvu "Fijat grupe", navodi da njih ovakve vesti brinu. Uputili su upravi "Fijata" u Srbiji i u Italiji zahtev da sva radna mesta u Kragujevcu budu sačuvana i da im se objasni da li će, koliko i gde će biti angažovani radnici u narednih godinu i po dana.

"Visoka delegacija "Stelantisa" koja je prethodne sedmice posetila Srbiju i saopštila da će pokrenuti proizvodnju novog automobila nije se sastala ni sa kim iz Fijat plastika. To je bila prilika da se porazgovara i pronađe rešenje za probleme radnika, koji štrajkuju od kraja februara 2021. godine", napominje Miljković.

Smatra da je dobro što je potpisan ugovor o proizvodnji električnog modela u Kragujevcu, ali da ima mnogo nepoznanica. Prema njegovim rečima izvesno je da sledi period pripreme za najavljeni početak proizvodnje električnog vozila u drugoj polovini 2024. godine. Očekuje da će se za tih godinu i po raditi veoma malo, uz šest-sedam meseci plaćenog odsustva. Miljković kaže da će radnici „Fijata” u Kragujevcu raditi u maju samo dva dana, a onda će biti upućeni na plaćeno odsustvo do septembra.

"Plašim se da će za proizvodnju električnog vozila, biti potrebno manje radnika", ocenjuje Miljković.

Dodaje da radnici "Fijat plastika" štrajkuju od februara 2021. zahtevajući od poslodavca da im zaradu vrati na nivo iz 2020. i izjednači naknadu za plaćeno odsustvo sa kolegama iz sestrinske firme "Fijat Krajsler automobili Srbija" (FCA), odnosno na 65 odsto plate.

Navodi i da štrajkači nisu imali pravo na bonus, a radnici "Fijat plastika" za razliku od kolega iz FCA nisu dobili od 1. januara ni povećanje osnovice za platu od 1.500 dinara bruto.

U danu kada su Karlos Tavares, direktor "Stelantisa" i Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, dogovorili da proizvodnja električnog modela automobila u Srbiji počne za dve godine, svim radnicima je isplaćen bonus efikasnosti od po 10.000 dinara.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.