Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Može li inflacija da poveća visinu rate kredita? - | K-013 Portal

Može li inflacija da poveća visinu rate kredita?

inflacija, rata kredita

Pod teretom pandemije, gotovo da nema proizvoda koji nije poskupeo, a građani koji imaju kredite u bankama pitaju se da li bi i kamate na njihova dugovanja uskoro mogle da porastu.

Niko sa sigurnošću ne može da tvrdi da će doći do promena, ali niko ne može ni da garantuje da ih neće biti. Stručnjaci tvrde da to najviše zavisi od inflacije, odnosno od toga da li će ona biti privremena ili će trend rasta biti nastavljen i u narednom periodu, piše Euronews Srbija.

S rastom cena i inflacijom najčešće dolazi i do povećanja kamatnih stopa kredita, što znači da bi svi koji su zaduženi mogli u narednom periodu više da plaćaju da bi izmirili svoja dugovanja. U Narodnoj banci Srbije kažu da trenutni rast inflacije u svetu, pa tako i u Srbiji, vode pre svega privremeni faktori.

"Vodeće centralne banke u svetu, Sistem federalnih rezervi i Evropska centralna banka, koje najviše utiču na likvidnost na međunarodnom finansijskom tržištu i globalne finansijske uslove, za sada ne najavljuju da bi moglo doći do povećanja njihovih referentnih kamatnih stopa, jer i dalje preovlađuju ocene da trenutni rast inflacije vode pre svega privremeni faktori, čiji će se efekti postepeno iscrpljivati naredne godine, što će od druge polovine 2022. voditi i usporavanju globalne inflacije", kažu u NBS.



U centralnoj banci napominju da su ublažavanje monetarne politike i niža premija rizika zemlje omogućili da mnoga preduzeća i građani u prethodnom periodu iskoriste priliku da refinansiraju svoje ranije uzete kredite po povoljnijim uslovima i tako obezbede niže rate za kredite. U NBS kažu i da prilikom zaduživanja treba voditi računa o finansijskim potrebama, ali i o mogućnostima urednog servisiranja svojih kreditnih obaveza.

Profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji Zoran Grubišić smatra da se u narednom periodu ipak može očekivati rast kamata, "s obzirom da se inflacija promalja, negde više negde manje".

"Ne može se tačno reći koliko bi to povećanje moglo biti, ali se može pretpostaviti da će do njega doći. To svakako zavisi od toga da li će inflacija biti privremena ili će se nastaviti taj trend. Rast kamata se nikada ne dešava naglo već je uglavnom to postepen proces", kaže Grubišić za Euronews Srbija.

Niskim kamatnim stopama centralne banke pokušavaju da pospeše ekonomsku aktivnost. Ipak, Međunarodni monetarni fond izašao je pre nekoliko meseci sa upozorenjima da će period niskih kamata uskoro biti završen. Kamatne stope u Srbiji prate evropske, što znači da ukoliko kamate u Evropi krenu na gore istom putanjom će ići i u Srbiji.

Opširnije na ovu temu pročitajte OVDE.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.