Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Nacionalno takmičenje Učenička kompanija: Srednjoškolci predstavljaju najbolje proizvode, među njima i Pančevci - | K-013 Portal
ucenicka kompanija, takmicenje, pancevo

Nacionalno takmičenje Učenička kompanija: Srednjoškolci predstavljaju najbolje proizvode, među njima i Pančevci


Senzori za slepe i slabovide, digitalne umrlice, solarni punjači… samo su neki od od proizvoda i usluga koje će 23. i 24. maja u sklopu programa Učenička kompanija biti predstavljene na nacionalnom takmičenju u Beogradu.

Srednjoškolski timovi iz Bača, Beograda, Čačka, Mladenovca, Niša, Novog Sada, Pančeva, Paraćina, Pirota, Požege, Prijepolja, Sremske Mitrovice, Titela, Trstenika, Užica i Zaječara, na nacionalnom takmičenju učeničkih kompanija, predstaviće svoje proizvode i usluge, kao što su obuća sa senzorima za slepe i slabovide, digitalne umrlice, solarni punjači, slatkiši sa maslačkom i kadifom, android aplikacija za lakšu samomedikaciju i mnoge druge.

Kroz program “Učenička kompanija” organizacije “Dostignuća mladih”, članice globalne mreže Junior Achievement Worldwide koja se bavi sprovođenjem programa preduzetničkog obrazovanja, učenici su u svojim kompanijama tokom školske godine sticali znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu. U sklopu programa, oni su svoju kompaniju vodili od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanija, a finalistima nacionalnog takmičenja pomagali su i volonteri iz Nordeus fondacije, Generali Srbija, Telekom Srbija, OTP banke i Quantox Technology-ja.

Program “Učenička kompanija” traje preko cele školske godine a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja. Pobednici ovog takmičenja predstavljaće Srbiju na evropskom finalu koje će biti održano u julu u Estoniji, kada će odmeriti snage sa najboljim učeničkim kompanijama iz 40 zemalja.

Ove nedelje će u okviru posete učenika i njihovih profesora kompaniji Nordeus, jedan od osnivača ove kompanije i suosnivač Nordeus fondacije, Milan Jovović, održati motivaciono predavanje za srednjoškolce-preduzetnike i prisetiti se i svojih početaka.

Izuzetno je važno da mladi danas bazu znanja i veština za budućnost grade već kroz srednju školu. Nove ideje i preduzetnički duh su pokretač ekonomije i društva.

Mladi nam donose naivnost, radoznalost, hrabrost i nov način razmišljanja. To je neprocenjivo. Oduševljen sam sto ovakvim takmičenjem ulažemo u energiju mladih generacija. Mi smo tu da ih podržimo, a njih stotinu su nosioci novih ideja i pokretači nekih novih uspešnih biznisa budućnosti, rekao je Milan Jovović.

U ponedeljak, 23. maja, na prodajnom sajmu u tržnom centru BEO, učeničke kompanije će izložiti svoje proizvode i usluge prolaznicima a članovi žirija će ocenjivati veštine i jedinstvenost ponude učenika. Sledećeg dana, u sali hotela Jugoslavija, učenici će se predstaviti publici i žiriju kroz scenske prezentacije a zatim će u okviru godišnje ceremonije dodele nagrada za doprinos i zasluge u razvoju preduzetničkog obrazovanja u Srbiji biti proglašeni najbolji nastavnik, poslovni volonter i najbolje učeničke kompanije u ovoj godini. Njima će biti dodeljene statue Preduzetnikus, rad studentkinje vajarstva Anje Vlajsavljević.

Takmičenje organizuje “Dostignuća mladih u Srbiji” uz finansijsku pomoć Američke agencije za međunarodni razvoj, kompanija ManpowerGroup Srbija i Nestle, tržnog centra BEO i Evropske unije kroz projekat BY LEAP.

Program:

23. maj, BEO Shopping Center

10.30 – 11.00 Otvaranje takmičenja 11.00 – 17.30 Sajam učeničkih kompanija

24. maj, hotel Jugoslavija

12.30 – 14.00 Scenske prezentacije učeničkih kompanija 14.00 – 15.00 Koktel 15.00 – 17.00 Proglašenje pobednika i dodela nagrada

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.