Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Najavljena rekonstrukcija pruge Pančevo–Zrenjanin–Kikinda - | K-013 Portal

Najavljena rekonstrukcija pruge Pančevo–Zrenjanin–Kikinda

rekonstrukcija pruge, pancevo, kikinda, zrenjanin

Skorašnja informacija da bi pruga Pančevo - Zrenjanin - Kikinda mogla biti rekonstruisana uz pomoć sredstava iz Evropske unije, mnoge je obradovala, mada su neki i dalje skeptični prema ovim najavama.

Podsetimo, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić razgovarao je krajem prošlog meseca u Briselu sa evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem. Nakon sastanka je istakao da će Evropska unija pomoći Srbiji u projektu rekonstrukcije čak 588 kilometara regionalnih pruga. Tada je Vesić ukazao na značaj obnove manjih regionalnih pruga, pored izgradnje i rekonstrukcije onih glavnih železničkih pravaca. Među te manje pruge ubrojao je dve koje spajaju Srbiju i Rumuniju. Jedna ide od Beograda prema Pančevu i Vršcu, a druga je Beograd–Zrenjanin–Kikinda, prema Rumuniji.

Ne ide sve tako lako sa rekonstrukcijom, a nije bilo lako ni kada se gradila pruga koja prolazi kroz Zrenjanin, o čemu svedoče podaci koje je objavila ugledna istoričarka Nada Boroš, nekadašnja direktorka Istorijskog arhiva Zrenjanin.

- Prvi zvižduk voza u našem gradu začuo se 7. jula 1883. godine kada je novoizgrađenom prugom Velika Kikinda – Veliki Bečkerek pristigao prvi voz na novoizgrađenoj železničkoj stanici. Tamo su ga dočekali razdragani građani. Izgradnja pruge označila je novo doba i prosperitet kako Velikog Bečkereka, kao sedišta Torontalske županije, tako i same županije – navodi Boroš.

Stanica u Tomaševcu biće uređena

Železnička stanica u Tomaševcu biće uređena u okviru velikog projekta koji je započela „Infrastruktura železnice Srbije“, saopšteno je iz tog preduzeća.

„Infrastruktura železnice Srbije“ je pokrenula projekat uređenja zgrada železničkih stanica širom Srbije, kojim je predviđeno da se obnovi 27 stanica. Vrednost ove investicije, koja je omogućena iz sopstvenih sredstava, iznosi oko 280 miliona dinara. Ceo projekat je podeljen na četiri celine u zavisnosti od prioriteta i teritorijalne zastupljenosti. U okviru treće partije, koja je i najvrednija sa skoro 100 miliona dinara, biće obnovljene stanice u Senti, Bajmoku, Bačkom Petrovcu – Gložanu, Ratkovu, Putincima, Debeljači i Tomaševcu.

Uređenje železničke stanice u Tomaševcu biće jedna od većih pojedinačnih investicija. Vrednost ovih radova procenjena je na 15,1 milion dinara.

Međutim, borba županije da prugom poveže Veliki Bečkerek i Kikindu trajala je punih 26 godina. Novoizgrađena pruga je građena kao vicinalna, za brzinu od 45 kilometara na čas. Zbog velikog prometa, početkom tridesetih godina dvadesetog veka pojačana je na brzinu od 60 kilometara na sat. Proglašena je glavnom prugom drugog reda.

-Zahvaljujući prugama i sve razvijenijem železničkom saobraćaju počeo se menjati i pejzaž Banata. Već pomenuta pruga Velika Kikinda – Veliki Bečkerek produžena je 1891. godine do Vršca, a nakon tri godine, 1894, Veliki Bečkerek je povezan prugom sa Pančevom – ističe Nada Boroš i dodaje da je novoizgrađenim prugama Banat bio povezan sa Evropom.

Izgradnja pruge uslovljavala je i izgradnju železničkih mostova, nadvožnjaka, podvožnjaka, skladišta i magacina, bokternica… Najlepše od svega, međutim, bile su zgrade novoizgrađenih železničkih stanica koje su danas, nažalost, zapuštene.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.