Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Narodne patrole preuzimaju ulogu policije i hapse - "to ne sme da bude praksa" - | K-013 Portal

Narodne patrole preuzimaju ulogu policije i hapse - "to ne sme da bude praksa"

narodna patrola

Narodne patrole, organizacija koja poslednje dve godine otvoreno progoni migrante, sada je počela i da sprovodi takozvana "građanska hapšenja".

U videu koji su podelili na društvenim mrežama tvrde da su primenili to građansko pravo kako bi zaustavili pljačkaša.

Pravnik za N1 kaže da sprečavanje nekoga da počini krivično delo jeste građanska dužnost, ali preventivno uzimanje zakona u svoje ruke ne bi smelo da bude praksa.

Još na njihovom prvom skupu u Beogradu, pre dve godine, glasno su rekli šta će po gradovima Srbije da rade.

"Kada vidimo da negde ima devijantnih migranata, kada čujemo da je negde napadnut naš građanin, svi da siđemo i da reagujemo", rekao je vođa "Patrola" Damnjan Knežević, u oktobru 2020. godine.

Reaguju od tada baš na sve, na taksiste koji voze migrante po Vojvodini, na aktiviste koji su protestovali zbog murala Ratku Mladiću, na novinare jer o tome izveštavaju, a počeli su i da rade posao policije. Pohvalio se prošle nedelje vođa Narodnih patrola na Tviteru kako su, navodno, sprečili pljačku u Beogradu.

Na snimku se vidi čovek koji leži na zemlji i čuje se kako govori: "Ništa nisam uz'o", dok mu muški glas naređuje: "Spusti ruku! Spusti ruku!"

Ovako će, poručuju "Patrole", ubuduće prolaziti džeparoši, jer su očigledno počeli i sa građanskim hapšenjima, na koja su nas takođe pre dve godine upozorili.

"Imamo pravo na građansko hapšenje, imamo pravo da branimo našu decu, naše ulice", izjavio je Damnjan Knežević u oktobru, 2020. godine.

"Unapred organizovanje nema zaista veze sa građanskim hapšenjem. Jedno je kada se neko zatekne na licu mesta, pa priskoči u pomoć ili jednostavno u nedostatku organa reda, izvrši tu građansku dužnost. Ovako, ja ne znam koja je svrha postojanja tih organa, čini mi se da bi državni organi trebalo da se pozabave time", kaže Dragiša Ćalić iz YUCOM-a.

Ako su u međuvremenu uopšte saznali ko su "Patrole". Jer, predsednik Aleksandar Vučić ih, kako piše N1, za sve ovo vreme i uprkos velikom trudu da budu snimljeni, nije primetio.

"Nemam pojma šta su 'Narodne patrole'. Jel' oni nekog tuku, maltretiraju", upitao je predsednik Aleksandar Vučić u novembru 2021. godine.

Šta su tačno uradili čoveku sa snimka koji se deli društvenim mrežama, i zašto su ga oni privodili, iz nekoliko sekundi snimka ne može da se zaključi - osim da su rešili da uzmu zakon u svoje ruke.

"Što pri redovnim, normalnim okolnostima, apsolutno ne sme da bude praksa. Ja stvarno ne znam da li u nekom delu zemlje postoji toliki stepen bezakonja, gde je policija apsolutno nemoćna pa je zamolila građane da priskoče u pomoć. Mi nemamo nikakve vanredne situacije", dodaje Ćalić.

Zbog toga pravnik YUCOM-a ne nalazi nijedan opravdan razlog za organizovanje Narodnih patrola.

N1 je pitao policiju šta se ovde tačno desilo, da li je zakon zaista prekršio ovaj čovek ili možda članovi Patrola. Odgovora za sada nema.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Najnovije: Na portalu

BIG PA Zaplesimo Zajedno 460x600

viber slika 2024 04 10 17 36 01 321

 grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city