Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Naučnici najavili protest za 10. maj, traže jednake plate i siguran posao - | K-013 Portal

Naučnici najavili protest za 10. maj, traže jednake plate i siguran posao

naucnici, protest, beograd

Sindikat nauke Srbije najavio je novi protest za 10. maj.

"Okupićemo se ispred zgrade Rektorata Univerziteta u Beogradu na Studentskom trgu, a u protestnu šetnju ćemo krenuti ka Vladi Srbije i Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Naši zahtevi su jednake plate za jednak rad i siguran posao za sve naučnike", najavljuju organizatori kampanje "Za siguran rad u nauci".

Navode da uprkos donošenju Progama institucionalnog finansiranja, naučnoistraživačke organizacije, a pre svega fakulteti, i dalje odbijaju da sa istraživačima zaključe ugovore u radu u skladu sa ovim podzakonskim aktom, koji bi njima garantovali siguran posao, pod jasno definisanim uslovima i obavezama koje moraju da ispunjavaju.

"Zbog toga protest započinjemo ispred Rektorata Univerziteta u Beogradu i tražimo hitno sprovođenje Programa i regulisanje radnopravnog statusa naših koleginica i kolega na fakultetima", poručuju organizatori.

Kažu i da su pregovori o platama prekinuti pre više od mesec dana i traže da Vlada i Ministarstvo hitno saopšte kako nameravaju da reše problem enormnih razlika u platama u sistemu nauke.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.