Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website NBS povećala referentnu kamatnu stopu na 5,25 odsto - | K-013 Portal

NBS povećala referentnu kamatnu stopu na 5,25 odsto

nbs, referentna kamatna stopa

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) povećao je danas referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na 5,25 odsto.

U istoj meri, kako je navedeno u saopštenju NBS, povećana je i stopa na depozitne olakšice, na 4,25 odsto, kao i stopa na kreditne olakšice, na 6,25 odsto.

„Donošenjem ovakve odluke, NBS nastavlja da pooštrava monetarne uslove i utiče na ograničavanje sekundarnih efekata troškovnih pritisaka na rast cena putem inflacionih očekivanja. Time doprinosi da se inflacija u Srbiji nadje na opadajućoj putanji i vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja do kraja perioda projekcije“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da to povećanje referentne kamatne stope predstavlja njeno deseto uzastopno povećanje, od aprila 2022. godine, zaključno s kojim je ona povećana za ukupno 425 baznih poena.

Prenošenje dosadašnjeg povećanja referentne kamatne stope na kamatne stope na tržištu novca, kredita i štednje, kako je ocenjeno, ukazuje na „efikasnost transmisionog mehanizma monetarne politike putem kanala kamatne stope“.

Istovremeno, kako je navedeno, održavanjem relativne stabilnosti kursa dinara prema evru, NBS u znatnoj meri doprinosi ograničavanju efekata prelivanja rasta uvoznih cena na domaće cene, kao i makroekonomskoj stabilnosti u uslovima povećane globalne neizvesnosti.

I pored činjenice da je, kako je navedeno, inflacija i dalje u najvećoj meri vodjena globalnim troškovnim pritiscima u proizvodnji hrane i energenata na koje centralne banke nemaju uticaja ili je on veoma ograničen, NBS setom mera nastoji da uspori inflaciju i doprinese njenom smanjenju.

Pored pooštravanja monetarnih uslova podizanjem osnovnih kamatnih stopa i održavanja relativne stabilnosti deviznog kursa, NBS je u prethodnom periodu donela i niz mera kojima je ograničeno poskupljenje finansijskih proizvoda.

„Na globalnom nivou pozitivno se mogu oceniti znaci popuštanja inflacije čemu doprinosi smanjenje cena energenata u poslednjih nekoliko meseci, troškova transporta, kao i sve manje izraženi zastoji u globalnim lancima snabdevanja. Važan podatak predstavlja i usporavanje rasta cena u zoni evra, ali su potrebni i dodatni dokazi stabilnog popuštanja inflatornih pritisaka na globalnom nivou“, navela je NBS.

Prema prvim procenama za decembar, kako je navedeno, inflacija u zemljama zone evra nastavila je da se smanjuje drugi mesec zaredom, zahvaljujući usporavanju rasta cena energenata, dok cene hrane i bazna inflacija još nisu usporile rast.

Ističe se da preliminarni pokazatelji ekonomske aktivnosti ukazuju da je, uprkos oštrom povećanju troškovnih pritisaka i kamatnih stopa, kao i izraženoj geopolitičkoj neizvesnosti, privredna aktivnost zone evra prošle godine bila povoljnija
nego što se predvidjalo, a prema procenama tržišnih učesnika, recesija u 2023. neće biti tako duboka kao što se prvobitno očekivalo.

Prilikom donošenja odluke, Izvršni odbor je, kako je navedeno, imao u vidu i da će se nastaviti zaoštravanje globalnih finansijskih uslova, usled očekivanog daljeg pooštravanja monetarnih politika Evropske centralne banke i Sistema federalnih rezervi.

„Očekuje se da će nastavak zaoštravanja globalnih finansijskih uslova doprineti daljem popuštanju inflatornih pritisaka na koje će uticati i nastavak smanjenja cena primarnih proizvoda, kao i da će dalje zatezanje monetarne politike Evropske centralne banke uticati i na nižu eksternu tražnju, ali i na rast cena evroindeksiranih kredita na domaćem tržištu“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je odlučujući da postepeno i odmereno pooštrava monetarne uslove na domaćem tržištu, Izvršni odbor imao u vidu da je kretanje inflacije u Srbiji i dalje u najvećoj meri pod uticajem globalne energetske krize, još uvek prisutnih posledica pandemije, kao i suše koja je pogodila region.

Prosečna godišnja inflacija u 2022. iznosila je, kako je navedneo, 11,9 odsto, a prema preliminarnim procenama Republičkog zavoda za statistiku, medjugodišnja inflacija u decembru, kao i u prethodnom mesecu, bila je na nivou od 15,1 odsto.

Najveći doprinos inflaciji potekao je od rasta cena hrane i energenata, dok se bazna inflacija tokom godine kretala na znatno nižem nivou od ukupne, zahvaljujući pre svega očuvanoj dugogodišnjoj relativnoj stabilnosti kursa dinara prema evru.

„Ukupna inflacija ostaće povišena i početkom ove godine, pre svega zbog najavljenog poskupljenja struje i gasa, ali će se nakon toga naći na opadajućoj putanji, uz znatniji pad u drugoj polovini 2023. godine“, navela je NBS.

Prema preliminarnoj proceni Republičkog zavoda za statistiku, realni rast bruto domaćeg proizvoda Srbije (BDP) u 2022. godini iznosio je 2,3 odsto, a ostvaren je kao rezultat rasta industrije i uslužnih sektora.

Snažan doprinos rastu industrije potekao je od rasta fizičkog obima proizvodnje u rudarstvu, a zatim od preradjivačke industrije, uprkos snažnom rastu cena energenata na globalnom nivou, kao i zastojima u lancima snabdevanja.

S druge strane, poljoprivredna proizvodnja bila je manja zbog suše, kao i aktivnost u gradjevinarstvu u uslovima snažnog rasta troškova gradjevinskog materijala i drugih inputa.

Izvršni odbor je naveo da su, uprkos manjoj aktivnosti u gradjevinarstvu, ukupne fiksne investicije ostale stabilne zahvaljujući snažnom prilivu stranih direktnih investicija.

„Tržište rada i dalje beleži pozitivna kretanja, uz dalji rast zaposlenosti i zarada, kao i smanjenje nezaposlenosti“, navela je NBS.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.