Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website NEDIMOVIĆ PRETI PIROMANIMA: Satelit snimio svako spaljeno strnište - | K-013 Portal

NEDIMOVIĆ PRETI PIROMANIMA: Satelit snimio svako spaljeno strnište

NEDIMOVIĆ PRETI PIROMANIMA: Satelit snimio svako spaljeno strnište

Država je ovoga puta odlučna da se obračuna sa poljoprivrednicima koji pale žetvene ostatke. Sateliti su sve snimili, uslediće opomene, a potom i sankcije.

Obilazeći poljoprivrednike u bečejskoj opštini sa pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu Vukom Radojevićem, resorni ministar Branislav Nedimović rekao je da na osnovu satelitskih snimaka pouzdano zna na kojim parcelama je u minulom periodu paljeno strnište. On je najavio da će odgovorni biti prvo upozoravani, a potom i sankcionisani. 

Pale siromašni paori zbog nedostatka mehanizacije

Njive koje gore, česta su slika ovih dana širom Srbije. Poljoprivrednik u Bačkom Gradištu Đorđe Gucunski kaže da parcele uglavnom pale siromašni poljoprivrednici koji nemaju mašine koje bi kvalitetno usitnile biljne ostatke nakon žetve ili berbe.

"Te njive uglavnom pale socijalni slučajevi pa je bilo predloga da sankcije prema njima budu rigoroznije - da izgube socijalna primanja. Mi smo svesni da to nije lako da se reši. Tu postoji i tehnički problem. Neki paori nemaju dobru mehanizaciju koja bi mogla da te ostatke dobro usitni i zaore.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević poručuje poljoprivrednicima da kroz mnogobrojne konkurse koje raspisuje pokrajinska i republička administracija mogu doći u posed savremene priključne mehanizacije i da nema opravdanja za paljenje strništa.

Nedimović: Sve je snimljeno i analizirano

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da na osnovu snimaka Evropske satelitske agencije tačno zna šta se radi na svakoj njivi u Srbiji.

"Svaka četiri dana Srbiju preleti satelit i mi u svakom trenutku znamo šta se dešava sa zemljištem. Kako državnim poljoprivrednim tako i onim u privatnom vlasništvu. Vrlo brzo ću izaći sa rezultatima u kojoj lokalnoj samoupravi imamo najviše zapaljenih parcela a u kojim su se poljoprivrednici ponašali odgovorno."

Ministar Nedimović je rekao da poljoprivrednici moraju da nadgledaju svoje parcele i da su odgovorni ako je na njima izgorelo strnište bez obzira na to što ga oni nisu zapalili. Za sada nije mogao da precizira koje će to biti kaznene odredbe i koliko će kazne biti rigorozne pošto bi o tome trebalo da se usaglasi više ministarstva i Vlada na kraju.

(Agroklub)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.