Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Niš: Parking izgradjen pored škole uprkos protestima građana - | K-013 Portal

Niš: Parking izgradjen pored škole uprkos protestima građana

nis, parking pored skole

U Nišu, pored osnovne škole „Sveti Sava“ proteklih dana izgradjen je parking sa 200 parking mesta, iako su gradjani više puta protestovali i potpisivali peticiju zahtevajući da radovi budu obustavljeni.

Arhitekta Maja Randjelović, inače majka jednog od učenika te škole izjavila je za agenciju Beta da je rukovodstvo grada sačekalo raspust i godišnje odmore kako bi parking skoro kompletno završili. 

„Iskoristili su što je u gradu ostalo vrlo malo ljudi, kako bi nasipali taj prostor i postavili rasvetu. Kao i pripremni i ti radovi su završeni bez postavljanja table sa osnovnim informacijama o gradilištu“, rekla je Randjelović. 

Kazala je da su roditelji slali Ministarstvu prosvete, Školskoj upravi Niš, gradjevinskoj i prosvetnoj inspekciji zahtev da se gradnja parkinga obustavi i da su se svi proglasili nenadležnim. 

„Pitanje je ko će biti nadležan ukoliko deca krenu da se razboljevaju zbog izduvnih gasova automobila ili ukoliko krenu da se dogadjaju saobraćajne nezgode zbog gužve koja će se neminovno stvarati pored škole kad parking bude otvoren“, rekla je Randjelović. 

Kazala je da je roditeljima u svim institucijama u kojima su zatražili pomoć nezvanično rečeno da je odluka o izgradnji parkinga „politička“ i da im je sugerisano da se za pomoć obrate predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. 

„Možda ćemo i predsedniku poslati pismo ne bi li on obratio pažnju na problem sa kojim smo se suočili“, rekla je ona.

Navela je da Ministarstvo prosvete još uvek ima zahtev roditelja.

„Ministarstvo prosvete još ima naš zahtev ali, jasno je, ne sme da reaguje jer Vlada još nije formirana i ne zna se da li će Socijalistička partija Srbije zadržati to ministarstvo“, istakla je ona.

Podsetila je da je grad započeo gradnju parkinga na samo 20 metara od škole iako, kako je kazala, Pravilnik o opštem obrazovanju koji je Ministarstvo usvojilo 2019. predvidja da zgrada škole ne sme biti bliža od 50 metara izvoru buke i zagadjenja. 

Napomenula je da roditelji zahtevaju da na prostoru pored škole bude izgradjen park ili da se, kao ranije, tu nalazi biciklistički poligon. 

„Pored ograde škole posadjene su tuje, da bi navodno štitile učenike od buke i zagadjenja, ali se već 70 odsto stabala osušilo, pa je smešno govoriti o tome da će predstavljati „zaštitni zid“, rekla je Randjelović. 

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski više puta je potvrdjivala da će parking biti izgradjen i da će biti humanitarni, odnosno da će sredstva dobijena od naplate parkiranja biti uplaćivana za lečenje bolesne dece. 

Ona je isticala i da gradnja parkinga nije protivzakonita i da je netačna informacija da mora biti udaljen najmanje 50 metara od škole. 

Sotirovski i pomoćnica gradonačelnice Marina Živulović Petrović najavile su postavljanje table sa osnovnim informacijama o gradilištu kada krene gradnja parkinga.          



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.