Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Nov zakon od juna: Zbog udvaranja u zatvor! - | K-013 Portal

Nov zakon od juna: Zbog udvaranja u zatvor!

Ukoliko ženama udeljujete komplimente protiv njihove volje, ili im se napadno udvarate, rizikujete zatvorsku kaznu, jer tako propisuju dva nova krivična dela: proganjanje i polno uzmeniravanje, koji od 1. juna stpaju na snagu, prenosi Mondo.

Polno uznemiravanje (član 182a) predstavlja svako dobacivanje, "slobodnije" ponašanje, pa čak i laskanje ukoliko je protiv volje žene,  a za to delo propisana je novčana kazna ili zatvor do šest meseci.

Proganjanje (član 138a Krivičnog zakonika) podrazumeva slanje poruka, zivkanje telefonom, praćenje ili sačekivanje ispred kuće ženske osobe, a onaj ko to radi rizikuje tri godine robije.

Stručnjaci smtaraju da su ova krivična dela uvedena zbog zaštite žena, ali da ostavljaju veliki prostor za zloupotrebe i manipulacije.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić kaže da će ova krivična dela biti primenjivana samo ako "ugoržane strana" stavi do znanja da joj takav način komunikacije ne prija.

"Kada god postoji normalan i željen osnos između dve osobe, to je nešto što je dozvoljeno. Ukoliko jednoj strani u toj društvenoj interakciji to ne prija, gde je to jasno stavljeno do znanja, mi onda možemo da govorimo o granicama koje su pređene i o eventualnom postojanju krivičnog dela. Takođe, nedolično ponašanje, napadno udvaranje ili slanje poruka, biće smatrano za krivično delo isključivo ukoliko druga strana ne prihvati takav način ophođenja. Prema predlogu nacrta, maksimalna kazna za proganjanje biće do tri godine zatvora", kaže Ilić za Informer.

Prema njegovim rečima, ključna stvar kod ovih krivičnih dela biće nepristajanje "žrtve" da trpi nečije ponašanje.

"Pogrešno je tumačenje da devojci na javnom mestu nećete moći da kažete da je lepa. Ipak, ukoliko ona jasno stavi do znanja da je ta vrsta komplimenta uznemirava i da joj ne prija, a vi nastavite, onda tu već imamo osnove za krivično delo", kaže Ilić za novine.

Advokat Ljubiša Živadinović smatra da su ove odredbe Krivičnog zakonika dobre, ali da će jedini problem biti njegovo primenjivanje u praksi i pdređivanje zatvorkih kazni. 

"Moramo biti oprezni i voditi računa, jer se mogu javiti ozbiljne zloupotrebe ovog zakona. Mora se napraviti razlika između bontona, nekulture i uznemiravanja. Udeljivanje komplimenata ne doživljavamo svi na isti način", kaže advokat.

Psihijatar i seksolog Jovan Marić kaže da se ovaj zakno kosi sa našim mentalitetom.

"Ovim zakonom Srbija pokušava da prihvati neki zapadni model, gde je zabranjen čak i slučajni fizički kontakt u liftu ili gradskom prevozu", kaže Marić.

Šta vi kažete? Pišite nam u komentarima...Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.