Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Novi pokušaj prevare privrednika po starom receptu - | K-013 Portal

Novi pokušaj prevare privrednika po starom receptu

poslovna baza, srbija, prevara

Poslednjih dana na adrese privrednika stižu koverte sa uplatnicama i uputstvom da u roku od pet dana uplate novac radi upisa u registar, odnosno takozvanu "Poslovnu bazu".

Aleksandar Trifunović, savetnik udruženja Zaštitnik privrednika i preduzetnika Srbije, kaže za N1 da je u ovom slučaju sporno što u dokumentima koji se šalju privrednicima i od kojih se traži novac, ne piše da je promocija kompanije, ili da je to za marketinške svrhe.

"Cilj je da se privredni subjekti dovedu u zabludu, da pomisle da to šalje neki zvanični državni organ. To se dešava u periodima kada stižu i druge takse za kompanije, pa privrednici iz straha da ne bi propustili neki rok, uplate traženi iznos", ističe Trifunović.

Prema njegovim rečima, ako privrednici smatraju da su prevareni, treba da se obrate policiji, a ako smatraju da su im ugrožena prava potrošača, da se obrate Ministarstvu trgovine i turizma.

Zato Trifunović preporučuje da se privrednici, pre nego što bilo šta urade, raspitaju detaljno o svemu, i napominje da su svake godine primećene razne vrste pokušaja obmane privrednika, i ono što je najgore, u većini slučajeva počinioci ne budu privedeni pravdi.

Ovaj pokušaj obmane se sastoji u tome da se privrednici pozivaju da uplatnicom od 4.000 dinara upišu u takozvanu "Poslovnu bazu". Detalji o tome šta ona predstavlja ne postoje, ali postoji broj telefona na samoj uplatnici na koji privrednici mogu da se obrate.

Reporter N1 je pozvao broj telefona 011-44-04-590 koji je na uplatnici, ali sa druge strane se čula snimljena poruka:

"Dobili ste Poslovnu bazu Srbije, projekat firme Poslovna baza doo. Poslovna baze šalje ponude za upis poslovnim subjektima, i ukoliko ste dobili ponudu za automatski upis, možete iskoristiti priliku i platiti po jedinstvenoj ceni za upis vaših poslovnih podataka. Ukoliko niste dobili ponudu, a želite se oglašavati, pišite nam koristeći kontakt obrazac na internet sajtu. Upisom u bazu vaši poslovni podaci ostaju uneseni u bazu trajnu, te ste u mogućnosti da samostalno i besplatno ažurirate sve ostale potrebne informacije..."

Ne postoji mogućnost direktnog kontakta sa nekim od operatera, a prilično je nejasno šta ova firma nudi.

Trifunović, kaže da nakon dobijanja uplatnice, većina privrednika želi da sazna o čemu se ovde radi.

"Važno je naglasiti za sve privredne subjekte da je jedino Agencija za privredne registre ovlašćena da vrši upis podataka. Međutim, Agencija za privredne registre nikada ne vrši upis bez prethodnog zahteva privrednog subjekta. Ono što smo videli u ovim dokumentima jeste da se ne navodi da je u pitanju promocija ili marketing, što same privrednike može dovesti u zabludu da imaju obavezu da izvrše upis u taj registar", kaže on.

Prema njegovim rečima, privrednici kada god dobiju takav neki sumnjivi dokument, to mogu da objave na društvenim mrežama gde ima i drugih preduzetnika, i sasvim sigurno je neko od kolega naišao na to i može ih savetovati.

Trifunović ukazuje da su pojedini privrednici naseli na ovu prevaru, i da su to najčešće kompanije koje imaju mali osnivački ulog.

"Sa druge strane, to su sitni iznosi zbog kojih bi pokretali parnicu, jer su veći troškovi parničnog postupška, nego što će privrednici povratiti svoj novac", upozorava sagovornik N1.

Dodaje da su ovakvi pokušaji definisani zakonom, kao i da u slučaju pokušaja ovakvog marketinga, onaj koji se ovako oglašava može da odgovara.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.