Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Novinarska udruženja: Srbija je u medijskom mraku na Svetski dan slobode medija - | K-013 Portal

Novinarska udruženja: Srbija je u medijskom mraku na Svetski dan slobode medija

udruzenja novinara, svetski dan slobode medija

Novinarska udruženja u Srbiji upozorila su danas da se Svetski dan slobode medija 3. maj i ove godine dočekuje u "medijskom mraku".

Od vlasti je zatražena da efikasno reši slučajeve pretnji novinarima i o tome obavesti javnost.

Pozvali su novinare i medije da se i ove godine pridruže međunarodnoj simboličnoj akciji "Pet minuta gromoglasne tišine" u 11.55, i isključe ton i sliku u svojim programima, a građane da budu aktivni u zaštiti svojih prava time što će podržati slobodne medije.

Granski sindikat kulture, umetnosti i medija "Nezavisnost" i Кoalicija za slobodu medija saopštili su da "bez slobode medija i nezavisne novinarske profesije nije moguće da se čuje glas obespravljenih, niti onih koji su izloženi pritiscima ili represiji", napominjući da su u medijskom mraku sva ljudska prava ugrožena i niko ne može da se oseća bezbedno.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ukazalo je na to da na javnoj sceni dominiraju lažne vesti i propagandne informacije čiji kreatori se najčešće nalaze na pozicijama političke moći, a da je govor mržnje postao normalizovan u političkom narativu.

"Informativna blokada onemogućava podsticanje kritičke svesti. Informacije postaju ključna poluga za manipulisanje javnim mnjenjem. Službenici takve propagande su i brojni kvazimediji i antinovinari koji su zapravo glasnogovornici populističkih i antidemokratskih politika", navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu NUNS-a.

Kako je navedeno, često napadima na novinare prethode prozivke i etiketiranja novinara od državnih zvaničnika ili lokalnih političara koji time zapravo podstiču nasilnike i nasilje prema profesionalnim novinarima.

"Demokratsko društvo ne mogu da izgrade samo hrabri novinari, našem društvu potrebni su hrabri građani. Bez građanske hrabrosti i odlučnosti nema ni slobodnog društva", navedeno je u saopšenju.

UNS je naveo da će na Svetski dan slobode medija organizovati tradicionalnu akciju "Pet minuta gromoglasne tišine" u 11.55 sa svojim ograncima Društvom novinara Vojvodine (DNV) u Novom Sadu i Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) u Gračanici.

U Novom Sadu akcija će biti organizovana u centru grada kod spomenika Lazi Kostiću, prvom predsedniku UNS-a, a u Gračanici ispred Doma kulture. Biće pročitan Proglas UNS-a i organizovano "branje" karikatura, ilustracija i aforizama, pa su građani pozvani da odaberu i uzmu karikature, aforizme i ilustracije koje im se dopadnu.

U proglasu UNS traži da tužilaštva i policija efikasno istraže sve pretnje novinarima i medijskim radnicima i o rezultatima tih istraga redovno obaveštavaju javnost i poziva novinare i medijske radnike da bez odlaganja prijavljuju ugrožavanja bezbednosti i pritiske kojima su izloženi koristeći Stalnu radnu grupu za bezbednost novinara i Radnu grupu za bezbednost i zaštitu novinara i SOS telefon.

Uz nabrajanje niza problema, navedeno je i da srpska zajednica na Kosovu i dalje nema nezavisan kanal koji treba da pokriva celu teritoriju Kosova i Metohije, a portal televizijskog kanala na srpskom jeziku RTK2 ne uređuje redakcija kojoj treba da pripada", kao i da "poslanik Samoopredeljenja Ljuan Aliju traži zabranu portala na srpskom jeziku Kosovoonlajn".
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš (Guterres) izjavio je da "bez slobode štampe nema pravih demokratskih društava i da bez slobode štampe nema slobode" i ukazao da "pretnje novinarima rastu iz dana u dan".

On je uputio apel vladama, medijskim organizacijama i tehnološkim kompanijama u svetu da podrže ključne napore medija u razotkrivanju laži i izgradnji jakih, otpornih institucija i društava.

Ministarstvo kulture i informisanja čestitalo je svim novinarima i medijski radnicima Svetski dan slobode medija, poručujući da je, u godinama prepunim izazova, kada smo globalno izloženi kako velikom broju informacija, tako i velikom broju dezinformacija, "od ključnog značaja da svi novinari i mediji izveštavaju odgovorno i profesionalno, poštujući sve zakone i etičke standarde profesije.

"Ministarstvo kulture i informisanja ističe da, bez zadrške, sve pretnje, vređanja, pritiske i ugrožavanja bezbednosti novinara i medijskih radnika bespogovorno osuđuje, a današnji Svetski dan slobode medija koristi da pozove sve građane i aktere da novinarima i medijskim radnicima omoguće da neometano rade svoj posao, ne ugrožavajući im ličnu bezbednost i profesionalni integritet", navode u ministarstvu.

Svetski dan slobode medija 3. maj ustanovljen je odlukom Generalne skupštine UN, kako bi se podsetile vlade država da su dužne da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja zagarantovano članom 19 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.