Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Novine u popisu stanovništva 2021. godine, novo pitanje za muškarce - | K-013 Portal

Novine u popisu stanovništva 2021. godine, novo pitanje za muškarce

Novine u popisu stanovništva 2021. godine, novo pitanje za muškarce

Popis stanovništva 2021. godine u Srbiji biće prvi na kojem će se laptop računari koristiti za prikupljanje podataka, predviđa Predlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. godine, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri. Veliku novinu predstavljaće i pitanje za muškarce u vezi sa brojem živorođene dece.

Pored toga, terensko prikupljanje podataka trajaće 30 dana, a pre nego što počnu sa radom, popisivači će imati dužu obuku nego ranije i prvi put će nadležni „ukrstiti“ geoprostorne i podatke popisa, što će sve zajedno omogućiti bržu, kvalitetniju i kompletniju obradu podatka.

„Za razliku od svih prethodnih popisa, kada smo koristili papirne obrasce, sledeće godine ćemo popis raditi računarima“, kaže za Tanjug pomoćnica direktora za Sektor društvenih statistika RZS Snežana Lakčević.

Razloga za to ima više, navodi Lakčevićeva, i pojašnjava da će korišćenje laptopova doprineti kvalitetnijoj obradi podataka, jer će u aplikaciji za unos biti ugrađena pravila logičke kontrole, pa će se podaci direktno smeštati na servis Zavoda.

„U realnom vremenu ćemo pratiti rad popisivača“, rekla je Lakčevićeva.

Ona je dodala i da će biti skraćeno vreme terenske realizacije popisa i početka diseminacije, odnosno dostupnosti popisnih podataka.

Terensko prikupljanje će trajati 30 dana, počev od 31. marta 2021. godine, za razliku od dvonedeljnog prikupljanja, što je bila praksa prethodnih godina. Takođe, povećaće se i broj dana obuke popisivača.

„Praksa je do sada bila da obuka traje tri dana, ali sada će trajati pet“, navela je Lakčevićeva.
Broj popisivača je znatno smanjen, pa će tako na ovom popisu biti angažovano 15.500, dok je na prethodnom popisu bilo 38.000 popisivača.

Prema njenim rečima, prvi put na ovom popisu će biti povezani geoprostorni i popisni podaci, što će omogućiti da se oni iskažu na nižem teritorijalnom nivou, od nivoa naselja, što je do sada bila praksa.

Sledeći primere dobre prakse drugih zemalja, veliku novinu u popisu 2021. godine predstavlja muški fertilitet.

„Prvi put smo u probnom popisu, u aprilu 2019. godine, pitali i muškarce za broj živorođene dece, a ne samo žene, što je bila praksa u ranijim popisima“, objašnjava Lakčevićeva.

Ona je dodala da će popisivači biti angažovani putem javnog poziva, uz uslov da su punoletni, da nisu kažnjavani i da imaju najmanje srednju stručnu spremu i osnovno poznavanje rada na računaru.

Troškovi za sprovođenje popisa su oko 29,3 miliona evra, od čega će Evropska komisija obezbediti gotovo polovinu — 14,2 miliona evra.

„Projektovana sredstva popisa su 500 dinara po glavi stanovnika. U poređenju sa drugim državama, mi smo tu približni, čak i jeftiniji“, rekla je Lakčevićeva.

(Tanjug)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.