Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website NVO: Hapšenje aktivistkinja i svrstavanje na stranu ratnih zločinaca pokazuje opredeljenje vlasti - | K-013 Portal

NVO: Hapšenje aktivistkinja i svrstavanje na stranu ratnih zločinaca pokazuje opredeljenje vlasti

hapsenje aktivistkinja beograd, aida corovic, jelena jacimovic

Grupa nevladinih organizacija okupljenih oko Platforme Tri slobode osudile su današnje privodjenje aktivistkinja za ljudska prava Aide Ćorović i Jelene Jaćimović koje su jajima gadjale mural sa likom bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, Ratka Mladića u centru Beograda. 

NVO su u saopštenju ocenile da hapšenje aktivistkinja i „svrstavanje na stranu osudjenih ratnih zločinaca pokazuje pravo opredeljenje vlasti u Srbiji“.

Organizacije su podsetile da je MUP ranije zabranio za danas najavljeni skup Inicijative mladih za ljudska prava, ali i eventualne kontraskupove, navodeći u obrazloženju te odluke da je „mnogo onih koji bi da iz Beograda stižu slike razbijenih srpskih glava“.

„Umesto toga, večeras u Beogradu svedočimo brutalnoj demonstraciji sile nad mirovnim aktivistkinjama od strane neuniformisanih lica, a u svrhu odbrane ratnohuškačke politike“, stoji u saopštenju NVO koje su zatražile obustavljanje svih postupaka protiv aktivistkinja.

Medju potpisnicima saopštenja su Gradjanske inicijative, Inicijativa mladih za ljudska prava, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Inicijativa za socijalna i ekonomska prava – A11, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Fondacija Slavko Ćuruvija, Fondacija Helsinški odbor za ljudska prava Srbija, Beogradski centar za ljudska prava, Partneri Srbija.

Privodjenje aktivistkinja osudili su i Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Žene u crnom, Autonomni ženski centar, Novi optimizam, Centar za praktičnu politiku, Srbija u pokretu, CRTA, Naša zadužbina, Catalyst Balkans, Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) i Transparentnost Srbija. 



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.