Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ograničenje cena goriva do 1. maja, a šta onda? - | K-013 Portal

Ograničenje cena goriva do 1. maja, a šta onda?

ogranicenje cene goriva, srbija

Šta će biti od 1. maja, kada ističe važenje uredbe kojom se ograničava najviša maloprodajna cena dve osnovne vrste motornih goriva, još nije poznato.

Građani se nadaju da će ovaj mehanizam zamrzavanja cena ostati na snazi, jer je kućni budžet već opterećen inflacijom.

Jeftiniji evrodizel je značajan i transportnim preduzećima.

Sž druge strane, trgovci derivatima se zalažu za slobodno formiranje cena kako se ne bi ugrozila snabdevenost tržišta, jer bi neisplativo poslovanje moglo da dovede do nestašica. Ukoliko se uredba zadrži, onda, kako ističu, treba uneti određene izmene da vlasnici pumpi ne bi bili na gubitku.

U Ministarstvu energetike kažu da se u Vladi još razmatra šta će biti nakon 1. maja.

"Na berzama se pojavljuju nagli skokovi, pre svega, sirove nafte, što se reflektuje na cenu goriva i sve to kasnije utiče na njihovu maloprodajnu cenu. U poslednjih godinu dana obavezne rezerve nafte i derivata uvećane su za 30 odsto i sada su te količine dovoljne za oko 60 dana nesmetanog funkcionisanja na bazi prosečne dnevne potrošnje", rekao je Raša Kojčić, pomoćnik resorne ministarke.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković ističe da se njihova organizacija uvek zalaže za slobodno formiranje cena na tržištu, jer je to bolje. On ukazuje i na to da ukoliko uredba ostane na snazi, treba naći način da se održi marža za vlasnike pumpi, koja je ograničena na šest dinara, što do sada nije bio slučaj.

"Tokom ova dva i po meseca dolazili smo u apsurdne situacije da nabavna i veleprodajna cena budu iste. Da bismo to izbegli, trebalo bi ograničiti i veleprodajnu cenu. Tako bi se omogućilo da se održi marža maloprodavaca od šest dinara", navodi Atanacković za "Novosti".

Prema njegovom mišljenju, sedmično utvrđivanje najviših cena suviše je dug rok. Zato bi, kako kaže, trebalo slediti iskustvo Severne Makedonije, koja ih na dnevnom nivou koriguje u skladu sa situacijom na tržištu.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović takođe naglašava da cene goriva treba da kreira tržište, a ne da se administrativno uređuju. Niko ne može, kako navodi, dugoročno da obezbedi snabdevanje po nerealno niskim cenama. On ukazuje na to da uredba samo kao privremeno rešenje daje efekte.

Zamenik predsednika Udruženja privatnih benzinskih stanica Srbije Bora Tatić kaže da vlasnici malih pumpi prodaju gorivo, ali sa blagim minusom.

"Ne znamo da li će uredba ostati na snazi. Ukoliko se njeno važenje produži, trebalo bi preispitati neka pravila", navodi Tatić.

Vlada je uredbu o ograničenim maloprodajnim cenama evrodizela i benzina BMB 95 donela 10. februara i produžila njeno važenje do 30. aprila. Da bi ovi derivati bili jeftiniji, država se odrekla dela prihoda tako što je smanjila akcize na gorivo za 20 odsto. Samo za poljoprivrednike, cena evrodizela je ograničena na 179 dinara po litru.

Pojedini stručnjaci smatraju da su se stekli uslovi da se vrati tržišno određivanje cena, jer se vrednost sirove nafte stabilizovala na svetskim berzama u poslednje vreme, od 100 do 110 dolara po barelu.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.